Манолова: Тормозът на ЧСИ приключва, останаха банките


Манолова: Тормозът на ЧСИ приключва, останаха банките
Снимка: БГНЕС

3384

Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите, ще бъде прекратен. Останаха банките. Това заяви днес пред медиите в НС омбудсманът Мая Манолова, обобщавайки промените в ГПК, които парламентът приема на второ четене днес, предаде БГНЕС.

Още една спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите. 5 от 6-те цели, които си бяхме поставили в началото на промените, са постигнати, каза тя. След направените днес промени гражданите вече няма да могат да бъдат съдени без да знаят. Промените в призоваването гарантират това. Гражданите ще могат да платят по време на съдебния процес, защото сега много хора, които биха си платили дълг от 50, 100 или 200 лева, просто като не знаят за него в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство. Като трета важна промяна може да бъде отбелязано намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които според Манолова са били несправедливи, особено за малките дългове. Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник, посочи омбудсманът.

Ако се окаже, че въпреки промените, които направихме, все още частните съдебни изпълнители заобикалят закона, намират пролуки или някои от текстовете не работят добре, поех ангажимент, че след 6 месеца ще съм направила анализ на промените и ако има пробойни, ще внеса нови предложения. Дошло е времето и да се разгледааза частния фалит, гражданската несъстоятелност. Аз съм привърженик на приемането на такъв закон, който ще балансира интересите на двете страни – кредитор и длъжник, смята омбудсманът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички