Манолова: Всеки трети българин е с кредит, над 12% са лошите заеми


Манолова: Всеки трети българин е с кредит, над 12% са лошите заеми
Снимка: БГНЕС

3745

Повече от 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет Закон за частния фалит, закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод предстоящото представяне на параметрите на новото законодателство.

​Наистина числата са стряскащи. Всеки трети български гражданин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 млн. Над 12% са лоши или необслужвани. Това, ако се приравни към потребителските кредити, става дума за около 800 млн. лв. потребителски кредити, които имат проблем с обслужването, представяни данните Манолова. По думите ѝ общият размер на кредитите, които имат проблем с обслужването, е над 4 млрд. лв.

Омбудсманът посочи, че първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура на гражданска несъстоятелност, е то да е свръхзадлъжняло. Не става дума за временни затруднения. Ще бъде утвърден принципът на добросъвестността. Имаше много сериозни спорове дали, както се препоръчва от европейската директива, дали да става дума за физически лица предприемачи, или тя да се отнася до потребителите. Реално има смисъл гражданската несъстоятелност да се разпростре върху физическите лица - потребители, които имат бързи кредити, включително и тези, които не могат да си плащат битовите сметки, стана ясно още от думите на Мая Манолова.

Предлагаме процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съд. Той ще е органът, който ще се произнася. Самият гражданин, който ще иска да започне такова производство, ще е длъжен да посочи всичките си задължения и кредити, коментира Манолова.

По думите ѝ предвижда се изготвяне и на оздравителен план. Когато длъжникът няма доходи, се пристъпва към ликвидация и се разпродава цялото имущество, след това няколко години се предвижда той да бъде освободен от своите дългове. При третата хипотеза длъжникът обявява несъстоятелност, но в следващите 10 години бива зорко следен, разясни част концепцията на предлагания закон Мая Манолова.

Проблемът не се отнася само до длъжниците и техните семейства. Това е огромен проблем за българската икономика. Неплатежоспособността тласка десетки български граждани в сивия сектор или пък стават клиенти на Терминал 2, коментира омбудсманът.

Според нея проблемът с финансовата култура на българина и неразумността за ползването на бързи кредити е огромен проблем. Манолова се обяви и за щателна проверка на фирмите за бързи кредити.

Цената на тока, парното и водата

На въпрос защо граждани не могат да обжалват цените на тока, парното и водата, които определя КЕВР, Манолова отбеляза, че това е абсурдна ситуация, в която тези, които плащат високите сметки, нямат право да имат мнение и да ги обжалват пред съд. Това е заради една разпоредба в закона за енергетиката, където се казва, че тези решения се отнасят само до дружеството монополист. Тези решения могат да бъдат обжалвани само от дружествата монополисти. Затова помолих Конституционния съд да се произнесе под този текст от закона, поясни Манолова.

Кампанията "Великден за всеки"

1255 е номерът за всеки, който иска да изпрати SMS за трапезата на българските пенсионери. Банковата сметка на на кампанията е обявена на сайта на омбудсмана и Българския червен кръст. Мая Манолова благодари на българските граждани, които се включват в инициативата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички