Менда Стоянова: Искров като гуверньор на БНБ е допуснал фалита на КТБ


Менда Стоянова: Искров като гуверньор на БНБ е допуснал фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

3334

Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за избор на нов председател на БНБ, той да си подаде оставката. Това каза за предаването пред БНР председателят на бюджетната комисия в Народното събрание (НС) Менда Стоянова.

"Всичко можем да очакваме от г-н Искров. Вече една година откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече е в несъстоятелност, там нещата не се решават. В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор", каза Стоянова.

Процедурата за избор на нов управител на Централната банка вече е стартирана и името му ще бъде ясно най-късно на 10 юли, увери председателят на бюджетната комисия. Кандидатите, които са се регистрирали в срок, са четирима и в момента тече общественото обсъждане на имената им.

"Политически пазарлъци за БНБ няма да има, не трябва да има и не е възможно да има! Това е много голям залог – най-важната институция на страната и всякакви политически пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие", каза още Стоянова. Тя поясни, че ако Искров не подаде оставка, новият гуверньор ще трябва да изчака до 10 октомври, за да заеме поста. Негово е решението кой ще предложи за подуправител на банката с ресор "Банков надзор".

Според Стоянова УС трябва да върне някои свои функции, които са под отчетност на съответни подуправители, за да носи и той съответна отговорност.

"Законът за БНБ е синхронизиран изцяло с изискванията за европейските централни банки", увери Стоянова.

Вчера Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ) заяви, че състезанието за гуверньор на БНБ не е с предизвестен край. "Във всяка страна като България има около 5-6 човека, които са подходящи кандидати за подобна длъжност. Те обикновено са известни лица и е добре изборът да се направи между тях", каза той.

В сряда тази седмица в последния ден от срока за номинации, от АБВ предложиха за поста доц. Виктор Йоцов. Същевременно реформаторите излязоха с подкрепа за две кандидатури - на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и на Бисер Манолов, който е предложен от една от партиите в блока - "Движение България на гражданите". Четвъртият кандидат е проф. Григорий Вазов, който е предложен от Патриотичния фронт.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички