Местят Агенцията по обществени поръчки под контрола на финансовия министър


Местят Агенцията по обществени поръчки под контрола на финансовия министър
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

1510

Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите - това се предвижда в промените в Закона за обществени поръчки, които бяха приети днес от правителството, предаде БГНЕС.

Направените промени ще подобрят възможностите за достъп на специализираните предприятия до участие в обществените поръчки. Това ще създаде предпоставки за провеждане на единна политика в областта на обществените поръчки чрез обединяване в общо ръководство на органите, отговорни за методология, мониторинг, централизирано възлагане, предварителен и последващ контрол.

Ще се подобри финансовото и ресурсно обезпечаване на АОП, особено във връзка с предвиденото в новия закон разширяване на обхвата на предварителния контрол, осъществяван от агенцията. Ще се създадат по-благоприятни условия за реализиране на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки за периода 2014-2020 г., която е важно условие за изпълнението на Споразумението за партньорство, гласи официалната информация.

С промените се цели и да се преодолее недобросъвестното използване на предвидените облекчения и да се намалят рисковете от забавяне или неуспешно възлагане на поръчките.

Със законопроекта се отменя забраната възложителите да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности по отношение на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания. По този начин се гарантира, че възлагането на поръчката ще се съобрази с капацитетните възможности на тези лица при запазване на конкуренцията между тях. Това ще доведе до преустановяване на практиката да се злоупотребява с регистрацията по Закона за интеграция на хората с увреждания, използвана от недобросъвестни лица с цел участие в поръчки, за чието изпълнение не разполагат с необходимия опит и капацитет.

Промените предвиждат поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да са такива предприятия или кооперации.

Урежда се и възможността при възлагане на запазени поръчки да участват и други лица, извън кръга на специализираните предприятия. Целта е да се постигне бързина и ефективност в процеса на възлагане, тъй като се спестява време от прекратяване и повторно откриване на процедурата, в случай че не може да се възложи на специализирано предприятие.

Въвежда се гъвкав подход при разделянето на обособени позиции, което ще спомогне за по-лесно управление на изпълнението на поръчката, без да се възпрепятства участието на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания, които при необходимост могат да се обединяват.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички