МФ скастри УНСС: Имате още евросредства за усвояване


МФ скастри УНСС: Имате още евросредства за усвояване
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

2713

Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор. Това се посочва в позиция на ведомството, след като по-рано днес от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се оплакаха, че са заплашени от фалит.

Университетът съобщи в отворено писмо, че очаква да получи 10.3 млн. лева от правителството, за да се разплати със строителя на новия си учебен корпус. Строителството, ĸoетo тpябвaшe дa пpиĸлючи пpeз юни т.г., бe cпpянo пpeз 2018 г. зapaди липca нa cpeдcтвa. Ако това не се случи, учебното заведение е заплашено от фактическа неплатежоспособност и има риск сметките му да бъдат запорирани.

"Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ", съобщават от министерството.

"Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП", допълва се в съобщението.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички