Милен Велчев: Финансовото състояние на "Виваком" е стабилно


Милен Велчев: Финансовото състояние на "Виваком" е стабилно
Снимка:

2487

Финансовото състояние на БТК е стабилно. Холдинговата компания, собственик на БТК – InterV, е тази, която дължи 180 млн. евро на няколко кредитора, един от които е VTB Capital. Това заяви в ефира на БНТ Милен Велчев, главен изпълнителен директор на българската "ВТБ Капитал" (VTB Capital).

Велчев коментира състоянието на БТК с търговско име "Виваком" в момент, когато стана ясно, че е насрочен търг за продажбата на телекома. Причината е неплащането на задълженията по мостов кредит в размер 150 млн. евро на руската инвестиционната компания "ВТБ Капитал".

"Този дълг е в просрочие вече 5 месеца, от май насам. Никой кредитор не би си позволил да даде нов кредит, тъй като ситуацията с обезпечението е несигурна. При това положение единственото, което настоящите кредитори можем да направим, е да продадем обезпечението – акциите на InterV. Ето защо ние решихме да организираме прозрачен търг", каза Велчев.

Той допълни, че процедурата се осъществява от една от четирите най-големи международни консултантски компании. "Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга", каза още изпълнителният директор "ВТБ Капитал".

Преди седмица Милен Велчев, бивш вицепремиер на икономиката и управляващ партньор в Expat Capital, заяви, че продажбата на "Виваком" е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на телекома.

Преди дни Велчев пък каза, че разполагат с документи, които показват, че Цветан Василев е собственик на "Виваком".

Междувременно Дмитирий Косарев, собственик на компания Empreno Ventures Limited, обяви, че процедурата по продажба на телекома е незаконна. Той претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", каза Косарев в съобщение до медиите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички