МОСВ ще финансира безвъзмездно 50% от общински проекти за минерални води


МОСВ ще финансира безвъзмездно 50% от общински проекти за минерални води
Снимка: БГНЕС

1685

Пилотна програма на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предвижда безвъзмездно финансиране с до 50 процента на общински проекти, свързани с експлоатацията на находищата на минерални води. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при участието си в дискусия „Прозрачност и ефективност на концесиите в България“, съобщиха от МОСВ.

Националната схема за подпомагане на общините за ефективно използване на ресурсите от минерална вода е разработена след анализ на трудностите, които местните власти срещат при експлоатацията на находищата на минерални води на тяхна територия. Тя ще се администрира от Националния доверителен екофонд.

Предвижда се общините да бъдат подпомогнати в изграждането и поддръжката на разпределителна и довеждаща инфраструктура на тяхна територия. Ще се стимулира и ефективното използване на находищата за развитие на балнео и спа туризъм, спортни дейности, оранжерийно производство и отоплението на общински сгради с геотермална енергия. „Искаме да дадем възможност на общините да стимулират местната икономика, да привлекат инвеститори, да развият специфични дейности с голям потенциал“, каза министър Василева. „Нашите води са изключително качествени, българските находища имат широко приложение - в бутилирането, лечението и профилактиката, отдиха и спорта, питейно-битовото водоснабдяване“, добави тя.

Находищата на минерални води у нас, изключителна държавна собственост, са 102. Общият им утвърден ресурс е 3800 литра на секунда, а процентът на неговата усвояемост е 18 . От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността находища да бъдат предоставяни безвъзмездно на общините за срок от 25 години.

Концесионните приходи от минерални извори за периода 2000-2015 г. са близо 31 млн. лева, като през годините постъпленията устойчиво нарастват. Съгласно Закона за водите 30 на сто от получените концесионни възнаграждения постъпват по сметки на общините, на чиято територия се намират обектите. Така за 2015 г. местните власти са получили над 1 млн. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички