На първо четене: Нелегалното производство на цигари и алкохол става престъпление


На първо четене: Нелегалното производство на цигари и алкохол става престъпление
Снимка: БГНЕС

2501

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, предвиждащи по-ефективно реализиране на наказателна отговорност спрямо лицата, които произвеждат и разпространяват нелегално акцизни стоки. Става въпрос за цигари и алкохол.

Вносители на законопроекта са народни представители от ГЕРБ, а предложението им е провокирано от последните акции на прокуратурата и МВР, които показаха, че нелегалното производство на цигари не е непознато в България, пише БГНЕС.

Конкретно промяната е в една дума - вместо да е забранено само "продажба", идеята е думата "продажба" да се замени с "разпространение под всякаква форма". Сотир Цацаров поиска и да се въведе регистрационно-лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари". Реално сега законът не предвижда наказания за нелегално производство на цигари, оплака се преди време главният прокурор.

Обръщайки внимание само на щетите за бюджета, нанесени от нелегално производство на акцизни стоки, встрани остава проблемът с технологичното оборудване за това производство. Контролът върху производството, продажбата и ползването на съоръжения за дестилация на алкохол не е достатъчно ефективен, а по отношение машините за производство за цигари такъв контрол изобщо не е регламентиран. Така с инкриминирането на незаконното държане на предмети и съоръжения, които са предназначени или могат да послужат за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия, ще намалее и рискът от нелегално производство на акцизни стоки.

Лицата, които извършват внос, производство, продажба, предоставяне, предлагане или възстановяване на съоръжения за производство на тютюневи изделия ще бъдат вписвани в специален регистър, за който ще следи Министерство на икономиката. По този начин вносителите се надяват да се повиши ефективността на извършвания контрол спрямо хората, извършващи тези дейности.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички