Над 855 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в България към октомври


Над 855 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в България към октомври
Снимка: Thinkstock

3305

В края на октомври преките чуждестранни инвестиции у нас се равняват на 855.5 млн. евро. За сравнение миналата година по това време те бяха 912.8 млн. евро. Капиталовложенията в страната към момента обаче са предимно под формата на дългови инструменти, които са показател за краткосрочни интереси.

Вложенията в страната само за месец октомври са 96.6 млн. евро, а месец по-рано бяха на минус от 23.9 млн. евро, сочат данни на БНБ.

Най-много са вложенията в българската икономика от Нидерландия - през октомври те достигат 728.6 млн. евро - основно от дългови инструменти. Челното място на Нидерландия не е изненада, тъй като държавата е с по-либерален данъчен режим и често зад инвестициите стоят български капитали или от други държави извън ЕС.

Най-голям принос от началото на годината имат постъпленията под формата на дългови инструменти. Това не е особено добра новина, тъй като те са показател за краткосрочни инвестиционни интереси - обикновено се използват за модернизация и други плащания. Общо за периода стойността на постъпленията под формата на дългови инструменти достига 678 млн. евро, докато миналата година е била на минус от 39.8 млн. евро.

При реинвестираната печалба и дяловия капитал стойностите са положителни, но засега скромни.

Текуща сметка

Текущата сметка е на плюс и през октомври въпреки отрицателния търговски баланс, сочат още данните на БНБ. За периода януари - септември търговското салдо е отрицателно в размер на 1.3 млрд. евро и се формира от по-високия внос (22.8 млрд. евро) спрямо износа (21.5 млрд. евро). През последната година импортът расте и заради по-голямото потребление, което е основно на стоки и продукти, произведени в други държави. След положителния принос на услугите и доходите обаче текущата сметка излиза на плюс от 2.7 млрд. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички