Най-високият бонус в Агенцията по вписвания бил 3000 лв., Цачева разпореди проверка


Най-високият бонус в Агенцията по вписвания бил 3000 лв., Цачева разпореди проверка
Снимка: БГНЕС

3738

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в учреждението, като той определя заплатите. Обикновено става въпрос за натрупани средства от икономии, например от болнични листове. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева по скандала с раздадени бонуси в Агенцията по вписванията, която отговаря за работата на Търговския регистър.

От обясненията на Цачева излезе, че ръководителят на Агенцията по вписванията Габриела Козарева носи цялата отговорност. По наредба от 2012 година за възнагражденията на в държавната администрация, всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Министърът само съблюдавал работата на ръководителя на агенцията, а не определял кой какъв бонус взема, по думите на Цачева.

Още рано тази сутрин съм разпоредила да бъде извършена проверка дали са спазени правилата и наредбата. Ако се установят нарушения, ще бъда безкомпромисна, подчерта Цачева, като поясни, че Инспекторатът към правосъдното министерство щял да почне да проверява в понеделник (12 ноември), а докладът щял да е готов в края на следващата или по-следващата седмица. Тя добави, че ръководителят на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която пое институцията след срива на Търговския регистър, се справяла отлично.

Историята тръгна от публикация на в. "Сега". Според публикацията, през октомври служителите са получили бонуси в размер на 700 000 лева като "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" през месеците юли, август и септември. Четирима софийски директори са си раздали по 20 000 лева, а другите високопоставени служители са прибрали по 2 000 лева бонус за "добре свършена работа", твърди вестникът. Но Цачева се оправда, че не знае имената на тези служители на Агенцията по вписванията, както и какви премии са взели.

Веднага след Цачева говори Козарева, която заяви, че 635 служители на Агенцията са взели общо 590 000 лева.

Тя повтори, че отговарящите за технологичната поддръжка на Търговския регистър не са получили премии. Средномесечно агенцията харчела за заплати 813 000 лева, а разпределената сума като премии била "значително по-малко". Икономиите са от болнични предимно, добави директорът на Агенцията по вписванията. Тя призна, че има бонус, но не отговори колко точно голям е, като се измъкна, че бил изчислен по формула. Премията не е твърда сума, а зависи от променливи, като една от тях е размерът на средната работна заплата. Няма бонуси от 20 000 лева, нито един от бонусите не се доближава до тази сума. Най-високият бонус бил малко над 3000 лева, а най-ниският – 700 лева.

Същевременно Цачева се съгласи, че заради срива на Търговския регистър не трябва да има бонуси, но трябвало да се държи сметка за останалите служители, които не отговаряли пряко за техническата функционалност на регистъра. Те били положили невероятни усилия да влезе всичко в нормален ритъм. "Не може спрямо тези хора да не се приложи наредбата", каза правосъдният министър.

Първите 10 дни, след като дойдох, ако не и 14, се работеше по 24 часа, а след това - всяка събота и неделя. Не можем да ги възнаградим правилата на Трудовия кодекс, а те не позволиха другите регистри да пострадат, преодоля се забавянето от 20 дни, довърши обясненията Козарева. На въпрос можело ли е да няма бонуси заради всички скъсани нерви на пострадалите от срива на Търговския регистър, директорът на Агенцията по вписванията се съгласи, че можело, но да сме погледнали от друга гледна точка - имало огромен обем от работа, недостатъчен брой служители.

По думите на Козарева, само четирима служители от Агенцията по вписванията съблюдавали какво се изпълнява като поддръжка на Търговския регистър от външни фирми тогава, когато регистърът се срина. Сега вече били шестима. Продължават да работят трима души от въпросните четирима, защото още тече разследване и никой не ги е обвинил. Те не били вземали бонуси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички