Намаляването на заплати в МВР е необходимо, заявиха Бъчварова и Горанов


Намаляването на заплати в МВР е необходимо, заявиха Бъчварова и Горанов
Снимка: БГНЕС

2015

От близо два месеца финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова обсъждат предложението за орязване на средствата за МВР, което вдигна на бунт служителите в система "Сигурност". Това стана ясно от съвместната пресконференция на двамата, предаде Actualno.com.

По думите им вариантите са обсъждани и с другите министри и всички са се обединили около позицията, внесена в Законопроекта за Закона за държавното обществено осигуряване (ЗЗДОО) за догодина. Ще има диалог по въпроса и в парламента, каза още вътрешният министър.

От нашите пари се финансират грешки на предишни ръководства на МВР. На година се дават между 250-300 млн. лева, посочи Бъчварова. И двамата министри посочиха, че заради предишния Закон за МВР, приет по времето на кабинета "Орешарски", е необходимо редуциране на заплатите в системата.

Не е вярно, че по въпроса няма диалог със синдикатите, казаха и двамата. Самата Бъчварова посочи, че служителите в система "Сигурност" имат пълното право на протест и никой няма да го ограничава.

В системата на МВР работят около 45 хил. души. За последните дни вече 250 служители на МВР са подали мобли за отпуск. Именно заради това Бъчварова посочи, че със сигурност ще има проблем с опазването на границата с Турция. На пресконференцията беше споменато и, че заради оставките в отдел "Убийства" има само един останал служител. Бъчварова обаче не можа да потвърди тази информация официално.

Припомняме, че полицейските синдикати се заканиха, че от утре (4 ноември) 20 000 служители от системата излизат на протест. Причината са две мерки, предвидени от държавата за догодина. Първата е спирането на бонусите за прослужен стаж, а втората - намаляването наполовина на обезщетението за пенсиониране - от 20 заплати на 10.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички