НАП е събрала с 1,9 млрд. лева повече за година


НАП е събрала с 1,9 млрд. лева повече за година
Снимка: БГНЕС

3633

В данъчно-осигурителната кампания за 2017 няма сериозни промени в процеса на подаване на декларациите. Кампанията тази година ще бъде насочена към измерване на удовлетвореността на потребителите. Това заяви Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в Национална агенция по приходите, предаде БГНЕС.

Една от новостите, които хората, които си внасят сами здравните вноски, трябва да знаят, е че месечната вноска за здравни осигуровки вече е 18.40 лв., а не както досега - 16.80 лв.

Приходите, които НАП е събрала спрямо 2015 г. отбелязват ръст с 1.9 млрд. лв., заради ДДС, ДОД и осигурителните вноски, както и от корпоративния данък.

През тази кампания лицата, които са еднолични търговци, следва да посочат съставител на годишния финансов отчет, което може да е физическо лице или счетоводна фирма. Както досега остават облекченията, които могат да се ползват за млади семейства, деца и деца с увреждания.

Друга новост с облекченията е свързано с безкасовото плащане - лицето трябва да получава 100% от доходите си по безкасов път и да харчи 80% от парите си безкасово като облекчението е 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв. Другата промяна е, че през 2017 г. лицата, които искат да ползват облекчение трябва към датата на подаване на декларацията да нямат задължения. Такива задължения са освен данъци и осигурителни вноски, също глоби и имуществени санкции, например от КАТ.

Друга новост е, че ако е подадена декларация до 30 април и е установена грешка, може до 30 септември да се подаде коригираща декларация, с която да се поправи грешката.

Срокът за подаване на декларациите е 2 май - декларацията може да бъде подадена в офис на НАП или чрез пощенските услуги. Тази година прави добро впечатление броят на подадените декларации по интернет. От 2200 общо подадени до момента декларации, над 1200 декларации са подадени по интернет и от тях 80% са ползвали ПИК при подаването, нещо което от НАП се надяват да продължи до края на кампанията.

Когато се подава по интернет декларацията има по-малък вариант за грешка, обясни Боряна Георгиева. Подавайки декларацията по интернет има и отстъпка в размера на 5% от данъка за довнасяне, но сумата не може да бъде повече от 1000 лв. За да се използва отстъпката е необходимо данъчната декларация да бъде подадена до 31 март, а задълженията да бъдат изплатени до 2 май, ако има такива.

При попълване на декларацията има подобрения в приложенията, които могат да улеснят подаването. През тази година, когато се попълва декларацията по електронен път, може да бъде попълнена и анкета, която е анонимна и е бърза, но е важна за НАП, за да преценят каква е нагласата на лицата и кое считат, че не им харесва и трябва да се промени. През 2016 г. над 7 хиляди лица са отговорили на анкетата и от тях над 90% са били удовлетворени от електронната услуга, която им е предоставена. Имало е и предложения, с които от НАП са се съобразили.

Независимо от начина на подаване на декларациите, служителите на НАП, които приемат декларациите ще бъдат без обедни почивки и всички хора ще бъдат обслужени. Ако има данък за внасяне, то той може да се внесе от всяка банка и да се нареди по сметката на НАП. Ако се посети офис на НАП, е важно това, че няма да бъде взета такса на лицето за банковия превод.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички