НАП: Не сме отписали трудно събираемите данъци


НАП: Не сме отписали трудно събираемите данъци
Снимка: БГНЕС

3573

Малко над 16 млрд. лева представляват общата сума ДДС по влезли в сила ревизионните актове на НАП за периода 2000 - 2017 година. От тези 16 млрд., 5,8 млрд. лева не са събрани и са неплатени. 5,4 млрд. лева са трудно събираеми – нека е ясно, че във всяка държава в ЕС има такива трудно събираеми средства, за които има много малък шанс да бъдат събрани. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Бъчваров уточни, че от тези 5,4 млрд. лева голямата част се "падали" на социалнослаби по документи - популярна схема за укриване на ДДС.

Нито лев от трудно събираемите данъци не е отписан – въпросът е каква е вероятността да бъдат събрани. Затова основната идея е да има механизъм на превенция и това се случва, каза Бъчваров пред Нова телевизия. По думите му, в периода 2011 – 2017 година делът на несъбраното ДДС е намалял 4 пъти. През 2011 година по ревизионни актове несъбираемото ДДС е било 1,1 млрд. лева, а през 2017 година – 270 млн. лева. А несъбираемото ДДС в целия ЕС е 150 млрд. евро.

НАП в работата си се ръководи от закона и вътрешните си процедури, увери Бъчваров, като каза, че така била устроена работата, че за вземането на едно решение трябвало участие на 3-4 нива, за да се избегне възможност за корупция и натиск.

Преди три дни гражданско движение "Боец" оповести официални данни, получени на 15 март тази година по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от директора на НАП Галя Димитрова. Според тях, по думите на представителите на "Боец", между 2000 и 2017 година държавата не е успяла да събере ДДС в размер на 16 млрд. лева. Любопитното в случая е, че от "Боец" са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са обявили, че не разполагат с информация по темата.

Припомняме, че съгласно последната справка от Сметната палата относно имуществените декларации, които подават лицата на публични длъжности, в декларацията на Росен Бъчваров има сериозна неточност. Той не е декларирал доход от 10 000 лева на съпругата си. За това е уведомена ... НАП, посочват от Сметната палата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички