НАП ще отговаря за автоматичния обмен на банкова информация в ЕС


НАП ще отговаря за автоматичния обмен на банкова информация в ЕС
Снимка: Getty Images

7285

Банките ще са длъжни да предоставят финансова информация, включваща за номерата на банковите сметки, титулярите и наличните суми, на Националната агенция за приходите (НАП). Агенцията от своя страна ще е органът, отговарящ за автоматичното изпращане на данните на страните членки от ЕС съгласно европейска директива от миналата година, както и международното споразумение FATCA, сключено със САЩ.

Това стана с приети днес на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Основните субекти, които са задължени да събират и да предоставят на компетентния орган информация, подлежаща на автоматичен обмен, по трите акта - Директива 2014/107/ЕС, Споразумение FATCA и Стандарт CRS, са предоставящите информация финансови институции. Автоматичен обмен на финансова информация е системното предоставяне на държава членка на ЕС на финансова информация в областта на данъчното облагане относно местни лица за данъчни цели на предварително определени интервали. Това се прави, за да се избегнат зачестилите в последните години данъчни измами и укриване на данъци в рамките на ЕС и в световен мащаб, обясняват вносителите.

Изпълнителният директор на НАП определя реда и условията за достъп и използването на информацията от органите и служителите на агенцията.

Информацията, обменяна с компетентните органи на другите държави членки на Европейския съюз, може да бъде използва единствено за целите на установяване на задължения за данъци, за целите на установяването и събирането на задължителни осигурителни вноски и други публични вземания и в хода на административни и съдебни производства във връзка с налагане на наказания за нарушаване на данъчното законодателство.

С промените се въвежда възможност достъп до данъчна и осигурителна информация да има и министърът на финансите или друг законово овластен орган във връзка с правомощията им по представителство на държавата в граждански съдебни производства и в производства по международен търговски арбитраж с цел създаване на възможност за ефективната защита на държавния интерес в отнесените за решаване пред съответния съд или арбитраж спорове.

Директива 2011/16/ЕС се отнася за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане (Директива 2014/107/ЕС). С промените в ДОПК се транспонират и разпоредбите във връзка с прилагането на подписаното между правителството на Република България и правителството на САЩ на 5 декември 2014 г. споразумение за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), ратифицирано със закон през тази година (ДВ, бр. 47 от 2015 г.).

Друга промяна касае установения в чл. 134 от ДОПК ред за възобновяване на ревизионно производство при влязъл в сила ревизионен акт. Тя предвижда искането за възобновяване да се прави пред същия орган, който е постановил извършването на първоначалната ревизия. Промяната в разпоредбата на чл. 19 от ДОПК е свързана с разширяването на отговорността за несъбраните задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички