НАП ще си търси 56 млн. лева данъчни дългове


НАП ще си търси 56 млн. лева данъчни дългове
Снимка: Actualno.com

2637

Неизплатени данъци в размер на 56 милиона лева ще си търси от длъжници Националната агенция по приходите (НАП). Това сочат резултатите от направените от нея ревизии за установяване на солидарна отгворност за първите шест месеца на 2016 г. Общо 48 души – управители или други членове на управителните органи на дружества от цялата страна, ще трябва да се издължат за неплатени данъци и осигурителни вноски на фирмите, които управляват или са управлявали в миналото, съобщава БГНЕС.

Отговорността на управителите на всяко едно дружество е за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски, които са дължими от предприятието. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или задължителни осигуровки и данък върху доходите на физическите лица заетите в дружеството. Също така, когато предприятието се управлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски е за всеки член на органа на управление на дружеството.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния кодекс, управителите на фирми са солидарно отговорни за задълженията му, възникнали вследствие неподадени декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Законодателството гласи още, че управителите на дружеството носят отговорност и при намаляване на имуществото на предприятието, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени.

Аналогична разпоредба за солидарната отговорност има и в Закона за данък върху добавената стойност. Според закона, неплатен ДДС може да се търси както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че същият е знаел или е бил длъжен да знае, че дължимият данък по доставката няма да бъде внесен.

От началото на годината до сега в цялата страна са приключили 93 такива ревизии, които са установили отговорност за задължения по ДДС на трети лица за 14.6 милиона лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички