Не взели лиценза на KPMG от уважение


Не взели лиценза на KPMG от уважение
Снимка: БГНЕС

2140

След като миналата седмица Комисията за публичен надзор скандално реши да не отнема лиценза на KPMG – компанията - одитор на КТБ, обясненията не закъсняха. Според председателя на Комисията Ваня Дончева това до известна степен се случило, защото към одитора имало голям респект.

"За мен това решение също беше изненадващо. От обсъжданията, които сме правили текущо по отношение на резултатите, които са ни докладвани от разследващия екип, може би има един респект от авторитета на KPMG, която е на първо място между одиторските компании. KPMG – България всъщност е българска компания и е част от глобалната одиторска мрежа и изпълнява една и съща корпоративна политика и култура, но не би следвало, ползвайки това отношение на респекта от авторитета на тази голяма одиторска компания, не мисля, че даваме добър знак и че помагаме на професията и обществото. Мисля, че това не е в защита на обществения интерес. Още повече, че отнемането на права на компания от голямата четворка ще е прецедент за България, но няма да е прецедент в света", заяви Дончева пред БНР.

Припомняме, че след тайно гласуване членовете на Комисията не успяха да съберат изискваното от Закона мнозинство, за да отнемат временно правото на KPMG – България за одиторска дейност и беше наложена санкция от 100 000 лева.

Следващото заседание на Комисията е определено да бъде на 15-и януари, каза тя. По думите й в дневния ред няма точка за разкриване на тайния вот

"От медиите разбрах, че ще има такова предложение от членовете, което означава, че ще бъде включена в дневния ред и ще бъде разгледана. Ще настоявам вотът да не бъде таен, а явен. Ще предложим да бъде променена паричната санкция, тя да не бъде в абсолютна сума, защото при големите компании тя е пренебрежимо ниска. Предложението ще бъде паричните санкции да бъдат в размер на определен процент от стойността на приходите. Ние сме си поставили срок до края на тази години новият закон да бъде факт", коментира още Донева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички