Няма да харчим много средства около председателството на ЕС, обещава Кунева


Няма да харчим много средства около председателството на ЕС, обещава Кунева
Снимка: БГНЕС

1160

Ще се опитаме председателството на България на Европейския съюз да е възможно най-икономично. Нямам данни за председателство, което да е струвало по-малко от 60 млн.евро. Средствата, които ще са ни необходими ще са до 2-3 пъти по-малко от това, което са стрували председателствата преди кризата. Това зави вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева относно българското председателство на ЕС през 2018 г., предаде БГНЕС.

Кунева поясни, че няма как да каже конкретна цифра за председателството ни на този етап. Тя, обаче гарантира, че средствата, които ще се вложат за председателството нямат да отидат напразно. Не искам никакви колебания относно председателството ни, каза тя.

Кунева заяви, че е много рано да се каже къде ще се провеждат срещите на високо равнище по време на председателството ни. Обикновено срещите се правят не само в София, затова не мога да кажа каква ще бъде точно сумата, има нужда и от преглед на сградния фонд, каза тя и поясни, че не е ставало въпрос за конкретни сгради, като НДК или резиденция "Бояна", например. Няма да пропусна да покажа Боянската църква, до която се надявам да има добре асфалтиран път. Надявам се да видят нещата, с които българите се гордеем. Поне 10 такива обекта трябва да станат достояние на цяла Европа, коментира Кунева. Тя гарантира, че ще впрегне всички сили, за да покаже страната ни най-доброто. Надявам се, че ще можем да покажем и едно прекрасно лице на българската журналистика, добави Кунева.

Имаме задача да направим сериозно председателство през 2018 година. Председателство, което ще промени не просто ЕС, но и България, заяви Кунева. Тя обясни, че в страната, която председателства ЕС дейностите са свързани с неформалните срещи и заседания на министрите, които са между 15-20, около 150 заседания на директори комитети и работни групи, както и множество културни и медийни прояви.

Председателството трябва да отвори пътя на България в много посоки, ще бъдем в уникално положение в продължение на 6 месеца буквално да управляваме процесите в ЕС, ще натрупаме много ценен опит. Това ще ни предостави основата за по-успешно отстояване на българските позиции. Има нужда от постигане на национален консенсус вътре в страната по приоритетите, ако не успеем как ще предаде желанието за консенсус навън. Успешното председателство ще е важно за външната политика на България. България е малка страна и е необходим много сериозен ресурс от гледна точка на експерти по европейските въпроси, каза вицепремиерът. Според нея е важно стартирането на процеса на време и страната ни не се различава от останалите страни-членки. Дотук има направени неща, но акцентът на подготовката започва през 2015 г. Координационният механизъм за подготовка на председателството ще бъде под мое председателство, съобщи тя. По нейни думи в настоящия бюджет не са предвидени отделни средства за подготовка на председателството, ще бъдат максимално използвани възможностите на комуникационната стратегия и оперативните програми.

За да се намали тежестта на бюджета догодина може да се ползват средства от Европейския социалния фонд за обучение или стажове в ЕК. Ще се обмисля подкрепа от страна на бизнеса, използването на доброволци и студенти, заяви Кунева. Тя смята, че ако сме умни, вложените пари може да се върнат многократно и даде за пример Латвия, която очаква да реализира 64,5 млн. евро от председателството.

Вицепремиерът поясни, че основните теми по време на българското председателство ще бъдат свързани с преговорите за многогодишната финансова рамка за следващия програмен период след 2020 г., както и подготовката за нова стратегия на ЕС след 2020 г. Тя заяви още, че могат да се вземат средства от Европейския фонд за солидарност за бежанците. Привърженик съм на идеята на Германия да има квоти и ще я предложа и тук, допълни тя по темата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички