Новият данък "уикенд“ няма да натовари допълнително обикновените граждани


Новият данък "уикенд“ няма да натовари допълнително обикновените граждани
Снимка: Thinkstock

6135

Предложението за въвеждане на нов данък „уикенд“ няма да окаже влияние върху и да натовари допълнително обикновените граждани. Тази промяна ще даде възможност на работодателите сами да избират кой данък да плащат 10% данък върху личното ползване или „данък в натура“. Това заяви за БНР Велин Филипов от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България.

В момента личното ползване се счита за "доход в натура", за който се дължат данъци и осигуровки. С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага още една възможност, при която работодателят може да избере да плаща 10% данък върху личното ползване, но без да дължи други преки налози. Промените вече са одобрени на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Работодателите ще решават кой от двата режима да изберат – или върху "доходите в натура" да се плащат данъци и осигуровки, или новата възможност – само 10% данък върху разходите.

Твърде вероятно е почти всички да се ориентират към новата опция, която се предлага – 10% и никаква повече данъчно-осигурителна тежест, коментира Филипов с уточнението.

При активите, които не са с толкова висока стойност като автомобили и недвижими имоти, а са мобилни телефони или компютри, се въвежда отделно правило в този законопроект. Ако е възможно да се докаже съотношението между личното и служебното им ползване, то се прилага в реалното съотношение, ако ли не – се залага служебен процент, който е 20 на сто.

С проекта се отменя и 10 процентния данък върху разходите за поддръжка, ремонт и експлоатация на превозни средства за управленска дейност. Сумата, която влиза в бюджета от него възлиза на над 20 милиона, допълва експертът.

Докато декларирането на тези данъци не се опрости, много фирми ще продължат да не го правят, въпреки че това е закононарушение и те го знаят.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички