Новият дълг влиза в пленарна зала, но може и да не мине


Новият дълг влиза в пленарна зала, но може и да не мине
Снимка: БГНЕС

1312

Ратификацията на дълга в размер на 16 млрд.лв. ще бъде гласувана днес. Твърдо засега има 107 гласа „за” новия заем – ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Твърдо против са 97 депутати – БСП, ДПС, АБВ, „Атака”. Неясно е как ще гласуват „Патриотичният фронт” и БДЦ, както и четиримата независими депутати – Муса Палев, Гюнай Хюсмен, Велизар Енчев и Ана Баракова. Това показват сметките половин час преди днешното взривно заседание в Народното събрание.

Продължаваме да говорим, не сме убедени докрай. Така депутатът от „Патриотичния фронт” Емил Димитров-Ревизоро отговори на въпроса ще подкрепят ли Патриотите договора за дилърство и възможност да се вземат 16 млрд. лева външен заем в периода 2015 – 2017 година. Според Димитров не всичките му колеги са убедени в програмата. Той отново напомни, че процедурата за покриване на стари дългове е почнала още от октомври, а Патриотите са разбрали едва преди седмица.

Дамският екип на ГЕРБ гори мостове – казах го преди една седмица, така че моето мнение е ясно, заяви Ревизоро пред Нова телевизия. И поиска да има обсъждане и в други области – например за нов шеф на НЗОК. Кандидатури нямаме, никой не ни е искал, но нека видим поне чуждите, подчерта Ревизоро. Подкрепяме сегашното управление, но никой не го интересува имаме ли мнение или не, натърти депутатът от „Патриотичния фронт”. Да бяха обяснили ясно, че това не е вземане на нов дълг – сега ще излезе, че ако гласуваме в подкрепа на програмата, сме национални предатели, защото „трупаме” нов дълг. Нямаше нужда премиерът да бъде предизвикван да плаши с оставка, добави още Ревизоро.

Същевременно Диана Йорданова от ГЕРБ напомни, че новият договор е финансов инструмент, а не заем. Изненадва ме, че колегите не са наясно. Това означава, че явно не са се запознали със средносрочната тригодишна програма при обсъждането на бюджета през миналата есен, подчерта тя. Всичко, което се говори срещу тази програма, е демагогия, категорична е тя. Йорданова не отговори конкретно дали Бойко Борисов ще даде оставка, ако не бъде одобрена програмата. Трябва да емитираме 6 млрд. лева дълг и ако не теглим заем, няма как да работи държавата. Въпросът за оставката е личен акт, каза Йорданова.

Още по темата четете тук.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички