НС позволи чужди държави да продължат да финансират вероизповеданията


НС позволи чужди държави да продължат да финансират вероизповеданията
Снимка: БГНЕС

1698

Парламентът отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ субсидирано от България вероизповеданиe да не може да се финансира от чужди държави.

Предложението бе внесено от депутата от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в Закона за вероизповеданията, който парламентът разглежда на второ четене. „За“ текста гласуваха 20 народни представители, „против“ – 5 и „въздържали се“ – 112, с което текстът бе отхвърлен.

От „Обединени патриоти“ предлагаха вероизповедание, на което е предоставена държавна субсидия, да може да финансира допълнително дейността си само от източници на доходи в Република България.

Освен този текст, се предлагаше дейностите на духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование и на висшите духовни училища, да могат да се финансират допълнително само със средства, които се администрират от български държавни и общински институции.

Патриотите предлагаха още да не се допуска дарение на финансови средства от чужди държави или чужденци за дейности, които се финансират от предоставената държавна субсидия.

Това решение идва в противовес на думите на финансовият министър Владислав Горанов, който аргументира желанието на управляващите да опростят дълговете на религиите, най-голяма част от която са тези на Мюфтийството, именно с ограничаване на чуждото влияние. Впоследствие решението беше променено на разсрочване на задълженията.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички