ОББ и ДСК пострадаха с милиони заради дадени заеми


ОББ и ДСК пострадаха с милиони заради дадени заеми
Снимка: thinkstock

3927

Със 100 лева вземаш милиони – тази история се оказа горчива истина за две български банки, които пострадаха сериозно с милиони заради дадени заеми, които не изглежда да бъдат върнати. Става въпрос за ОББ и ДСК, а Actualno.com съобщи за случая вчера.

Подробностите около скандалната схема обаче продължават да изплуват. Основният въпрос в нея е как се заличава ипотека, без съгласието на една от двете страни – в случая банките. Защото точно като обезпечение на задължения се учредява ипотека върху сградите на два завода и върху нови машини, първоначална собственост на „Бросс Холдинг” АД.

Какво става - „Бросс Холдинг“ АД сключва договор за учредяване на залог върху цялото си търговско предприятие по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) в полза на офшорното дружество „Диси&Кем Компани”, регистрирано на Сейшелите. На свой ред офшорката, скоро след това, продава активите на „Бросс Холдинг“ АД на компанията „БП Индъстрис” ЕООД. Тя пристъпва към заличаване на ипотеките, учредени от „Бросс Холдинг“ АД върху заводите в полза на ОББ и ДСК.

Точно заличаването е направено по скандален начин, каза пред Actualno.com адвокат Свилен Адрианов, който работи за юридическа кантора „Пенков, Марков и партньори”. Кантората представлява ОББ в случая. По думите на адвокат Адрианов формалната причина да бъдат прескочени ОББ и ДСК при заличаването на ипотеката е, че заложените имоти са продадени в изпълнение по особен залог. Обяснението на купувача е, че това представлява публична продан т.е. купуване на чисто. То е прието от силистренския съдия Красимир Дечев и е вписано в съответния регистър. Самият Дечев по-късно е освободен от ВСС.

След това вписване, ОББ и ДСК обжалват пред Силистренския окръжен съд, но жалбата е отхвърлена. Следва обжалване пред Варненския апелативен съд, който се произнася в полза на банките, но докато това стане, минава една година, посочи адвокат Адрианов. Сега има насрещна жалба, която ще се гледа от Върховния касационен съд, а там „нещата стават бавно”, заяви юристът. Само главницата по облигационния заем, който е дала ОББ, е 7 млн. евро. От ДСК има кредит за още 3 млн. евро, отново без да се смятат дължимите лихви. На въпрос дали парите могат да изчезнат, адвокат Адрианов изрази опасение, че е много вероятно.

Каква точно е схемата - прочетете тук.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички