Община Перник обяви фалит


Община Перник обяви фалит
Снимка: БГНЕС

3657

Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това каза кметът на Община Перник инж. Иван Иванов, предаде „Фокус”.

„Положението в Перник е изключително тежко, да не кажа и катастрофално. Стъпих в длъжност на 17 ноември, изборът ми за кмет беше направен от Общинския съвет", заяви инж. Иванов.

Той обясни, че след избирането му е започнала атака срещу него от страна на бившия кмет Росица Янакиева, чрез заместник-кметовете.

"Една атака, която още не е завършила с жалби в съда”, обясни той. „Четвъртък вечер са подадени отново такива жалби от Иринка Никифорова - да обжалва избора ми за кмет пред ВАС. В мен оста впечатлението, че г-жа Янакиева не искаше да бъда избран кмет от Общинския съвет, а някой от нейните заместник-кметове. Това не се получи. Резултатите, които извадих, показват, че е имала основание да не иска да има друг кмет извън нейните зам.-кметове”, допълни Иванов.

"Моля държавата в лицето на министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите да ни помогнат". каза още инж. Иванов.

„Имаме едно решение на Общинския съвет за един безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2 млн. и 200 хил. лв., но нас минимум ни трябва 1 млн. лв. и спасяваме положението, защото хората остават без заплати. Около 240 човека са в общината и разчитат на тези пари”, коментира Иванов.

„Когато встъпих в длъжност ми бяха заложени капани с тока – уличното осветление в населените места поради това, че от април токът не е плащан, както и стипендиите и транспортът на учениците. За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя. От 1 декември попълних местата за зам.-кметовете”, заяви той и добави, че е започнал с основна задача да бъде сменен моделът на управление, който по думите му до сега не е работил. Започнала е и проверка по всички сектори.

„Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н. се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това ние ще се справим, амбицията ни е голяма. Ще се справим тогава, когато държавата в лицето на премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов ни помогнат, защото факт е, че Община Перник е фалирала”, посочи още той.

Иванов подчерта, че има опасност да не могат да бъдат изплатени заплатите на хората в общината, защото няма пари. „Опасност за хората, които са работили, да не могат да посрещнат празниците достойно”, каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички