Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем, реши бюджетната комисия


Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем, реши бюджетната комисия
Снимка: Thinkstock

2239

Общините ще могат да получават безлихвен държавен заем за финансово оздравяване. Това реши бюджетната комисия в парламента, след като прие на второ четене промени в Закона за публичните финанси. Оздравяването ще е максимум за три години. За да се отпусне заем, Общинският съвет трябва да одобри съгласуван с министъра на финансите план за оздравяване.

Депутатите се отказаха от идеята заемите, отпускани на общините за финансово оздравяване, да имат макар и минимална лихва.

"Ние правим механизма за финансово оздравяване, а не за финансово обезглавяване, защото ако сложим и лихва на общините, съвсем ще закъсат и съвсем ще фалират", обясни заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, цитиран от БНР. 

За да получат заем за финансово оздравяване, общините трябва да одобрят план за такова, който е съгласуван с финансовия министър. За да се стигне до процедура, има редица условия, сред които задълженията да надхвърлят 15 процента от средногодишните разходи в четиригодишен период.

"Почти всички общини са на ръба на 15-те процента, а един голям процент от общините може би между 30 и 50 процента нарушават това правило", допълни Ананиев.

Финансовият министър ще може да отпусне допълнителна субсидия за покриване на заема, но трябва да се докаже трайна тенденция за оздравяване.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички