Общините ще управляват 50% от новата ОПРР


Общините ще управляват 50% от новата ОПРР
Снимка: БГНЕС

1765

Проекти за градската среда и подкрепа за реформата в образованието и здравеопазването са приоритетите в новата Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР). Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на дискусия "Деветте пътя към еврофондовете, ОП „Региони в растеж”, предаде БГНЕС.

Павлова разясни, че новата ОПРР ще се базира на ясна визия и стратегия за сектор градове. Всяка община ще определя сама проектите и ще преценява кое е най-доброто за нея. "50 % от програмата ще се управляват от общините, с 370 млн. лв. се предвижда да създадем 5 фонда на принципа на финансов инженеринг. С тях искаме да привлечем финансови и банкови институции и с частния бизнес да реализираме проекти за градска среда. Един фонд ще е за София, за Северна България, Южна България, гаранционен фонд и фонд за развитие на туризма, инфраструктурата и туристическите атракции с капитал от около 200 млн. лв.", обясни регионалният министър.

Павлова отбеляза, че новата ОПРР ще работи по три приоритета. Първият е за градска среда с ресурс от 1,5 млрд., лв. Вторият е за инструменти и фондове за финансов инженеринг и третият е за подкрепа за ключови реформи. 164 млн. лв. ще се насочат за реформата в спешната помощ, чрез които да се изградят във всички населени места спешни центрове и да се закупят линейки.

Ще има подкрепа за сектор образование с над 220 млн. лв. за образователна инфраструктура с приоритет професионалното образование. 100 млн. лв. ще отидат за центрове за деца с увреждания и деца, изоставени от родителите си, както и за старчески домове. "За пътища този път по-малко, защото и Европа дава по-малко за пътища, 380 млн. лв. ще са за пътна инфраструктура, за пътища 1, 2 и 3 клас", добави Лиляна Павлова.

Според нея вторият програмен период ще даде още по-голям ефект за това българските градове и региони да бъдат такива, каквито искаме.

Регионалният министър направи и обобщение на някои от резултатите от старата ОПРР. 3,5 млрд. лв. за градско и регионално развитие са се реализирали за 7 години по старата програма. 114 туристически атракции са били обновени, създадени са 118 центъра за деца, лишени от родителска грижа и деца с увреждания, 44 града са с изцяло обновена градска среда, над 1100 км републикански пътища са били изцяло ремонтирани. "В 7-те големи града почти половин милиард лв. беше даден за градски транспорт, бяха закупени 193 пожарни и спасителни автомобили. Тези дейности са най-видими за хората и са най-пряко през кметовете. Първият програмен период започнахме без готови проекти, без ясна визия и стратегия. Така се ремонтираха училища без да се ремонтира покривът и той протече. Не беше лесен пътят, това доведе и до финансови корекции, но си научихме уроците", убедена е Лиляна Павлова

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички