Общинските съветници в Пловдив отказаха държавните акции от панаира


Общинските съветници в Пловдив отказаха държавните акции от панаира
Снимка:

2604

Общинският съвет в Пловдив реши да не приема дарените от държавата малко над 20 процента акции от Пловдивския панаир и отказа да одобрят текста на договора с Министерския съвет. Това предаде БНР.

Първоначално общинските съветници трябваше да гласуват предложението на заместник-кмета Розалин Петков общината да се съгласи да приеме въпросните акции, но постъпи предложение от страна на Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Тя обяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира, да не се подписва такъв договор, а Министерският съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акции на Пловдив към Варна. Според нея могат да се инициират законови промени, с които да се въведе блокираща квота.

Към предложението на Каназирева се присъедини и Божидар Здравков от Реформаторския блок с допълнението, че трябва да се предприемат действия за възстановяване на държавния контрол върху панаира.

Новото предложение бе подкрепено с 40 гласа „за“ от всички политически групи, а съветниците от БСП не участваха в гласуването.

"Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на Министерския съвет за прехвърлянето на 49% от акциите на панаира", заяви пред журналисти кметът Иван Тотев. По думите му Общината няма логическо обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивския панаир.

Казусът беше разгледан днес на заседание на Общинския съвет в Пловдив, след като миналата сряда МС реши да разпредели 49% държавен дял в Международен панаир Пловдив между общините Пловдив и Варна. Делът за Варна е 29%. Собственик на мажоритарния пакет акции е Георги Гергов.

Пред "Дарик" Гергов вече коментира, че всеки има право да откаже или да приеме, каквото му дават.

„С община Варна работим от 8 години по общ проект за изложбен център в центъра на града. Смятам, че решението на правителството е добро, защото така ще бъде увеличено международното участие в проявите на Панаира, с цел привличането на инвестиции в България", каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички