Оценяването на активите на българските банки започва днес


Оценяването на активите на българските банки започва днес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2045

От днес започва оценката на качеството на активите на банките в България. Към края на декември печалбата в банковата система е 898 млн. лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 млн. лева. Нееднократно и от БНБ, и от банковите среди са подчертавали, че въпреки кризата в Гърция и затварянето на КТБ, която беше четвъртата по големина банка, банковата система у нас е стабилна, добре капитализирана и много ликвидна.

Оценката на качеството на активите ще се извършва от одиторски компании, с които банките са сключили договори и са получили одобрението от БНБ. Тя ще се извърши по методологията на Европейската централна банка, съобразена с българските условия. Оценката на качеството на активите ще е в основата на стрес - тестовете в банковата система, резултатите от които ще бъдат оповестени през август.

В бюджета за тази година е предвиден капиталов буфер от 2,5 млрд. лева за евентуални проблеми след оценяването на здравината на банките.Повечето експерти обаче са категорични, че до използването им едва ли ще се стигне.

Миналата година бе приет и законът за преструктуриране на банките, което дава допълнителна сигурност, категорични са банковите експерти.

Оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании. За тях обаче е отговорна Комисията за финансов надзор.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички