Очакваме одобрение на още три нови европрограми през януари


Очакваме одобрение на още три нови европрограми през януари
Снимка: БГНЕС

1370

2015 година ще бъде по-добра от настоящата от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Това заяви в предаването „Преди всички“ вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев.

2014 година е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки, подчерта той. Вицепремиерът обясни, че  по-смелите държави използват отдавна един механизъм – те стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и в последствие търсят възстановяване на разходите от ЕК – нещо, което България за съжаление не можа да направи. 2014 е нулева за България.

Категорично твърдя, че 2015 г. няма да бъде такава. Вече имаме одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По „Човешки ресурси“ имаме получен аванс. От информацията, с която разполагам, програма „Добро управление“ е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е и „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Конкурентоспособност“. Очаквам в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени, обясни Калфин. Според него все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж“ и „Околна среда“. До март той разчита почти всички програми да са одобрени.

Ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като примерно „Региони в растеж“ или „Околна среда“, кабинетът готовност да стартираме първите схеми в първото полугодие на 2015 г., използвайки заемообразни средства от бюджета.

Дончев подчерта, че държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите, без значение за кой програмен период говорим и без значение дали на нея са й прекъснати или забавени плащанията. Той добави: "Факт е, че има перманентен дефицит в бюджета на ЕК и по тази или други причини често се налага да се забавят плащания, но едното теоретично не би следвало да има връзка с другото. Държавата не може да си позволи да прехвърли проблема на бенефициента".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички