Окончателното разделяне на МИЕ ще бъде завършено до края на месеца


Окончателното разделяне на МИЕ ще бъде завършено до края на месеца
Снимка: БГНЕС

1975

Разделянето на Министерството на икономиката и енергетиката, към което бе причислен и туризмът, все още не е завършено, но се надяваме това да стане до края на януари. Вече обаче има абсолютна яснота за кои държавни предприятия ще отговаря всяко ведомство. По-голямата част от тях остават под шапката на Министерството на икономиката. Това заяви ресорният министър Божидар Лукарски пред БНР.

"Ще бъда съвсем честен. Де юре успяхме да го направим. Организационно все още имаме доста битови неуредици със сгради, с компютри. Чакаме един дълъг процес, който е свързан с ликвидирането на Министерство на инвестиционното проектиране, чиято сграда трябва да се ползва от колегите от Министерство на туризма. Това е нещото, което чисто битово ни затруднява. Все още имаме съвместни ликвидационни комисии по разделянето на трите министерства, но по-голямата част от тежката юридическа работа е зад нас. В първите дни на заседаване на НС през новата година предстоят и промени на законопроекти, в които са цитирани и трите министерства, и които касаят работата им", заяви Лукарски.

Все още има неизяснени въпроси между Министерството на икономиката и това на eнергетиката по отношение на сградата на бул. "Александър Батенберг" в София, уточни министърът. Лукарски заяви, че е запознат с теориите за увеличаване на безработицата и сивия сектор заради увеличаването на минималната работна заплата, но според него то ще се отрази положително и на икономиката, и на покупателната способност на хората.

Лукарски се надява до края на януари ведомството му да вкара за обсъждане в НС промени в наредбите, касаещи асансьорите. Според него в момента там има проблем с разрешителните и лицензионни режими.

"Ще възстановя съветите за икономическо развитие, които включват както представители на Министерството, така и народните представители, които са в Икономическата комисия към НС, така и представители на браншовите организации на работодателите, защото под "административна тежест" различните хора виждат различно", допълни министърът.

По думите му сивият сектор на икономиката е основно проблем на малкия и средния бизнес и това частично се дължи именно на тежките лицензионни и регистрационни режими.

Планира се и създаването на специализирана агенция за съживяване на икономиката в Северозападна България.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички