Орешарски не трябваше да изтегля държавните пари от КТБ, заяви Борисов


Орешарски не трябваше да изтегля държавните пари от КТБ, заяви Борисов
Снимка: БГНЕС

1436

Пламен Орешарски и Петър Чобанов носят основната вина за ситуацията с КТБ. Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес свидетелства по делото срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, който е подсъдим за присвояване.

Делото е секретно и затова няма да го коментирам, но по принцип не е приятно да си в съда и да свидетелстваш, добави Борисов. В моя случай поне е лесно, защото всичко, което има е с решение на Министерски съвет и няма какво да се интерпретира, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Запитан за КТБ, Бойко Борисов отново повтори, че основните виновници са Пламен Орешарски и Петър Чобанов. Иван Искров пък сме го посочили сто пъти и нахалството му, че стои го няма никъде в света, но се надявам май месец да имаме нов шеф на БНБ. Нахалството на Искров му е безгранично, заяви Борисов.

Той припомни, че и Орешарски като финансов министър, и Станишев като премиер, са спасявали банка в същата ситуация през 2008 година, дори Дянков го каза. Ние няколкократно сме спасявали банки и в момента спасяваме банки, добави Борисов.

Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари – или както ние досега сме дали милиард за банковата система, да подкрепят банката, след това да направят каквото искат с нея, тя щеше да е цяла, коментира Борисов.

Той каза още, че банкерът Цветан Василев месеци наред го молил да се срещнат. Накрая Борисов склонил и го поканил в Банкя. Премиерът разказа, че не виждал тема за разговор с банкера и му заявил, че "ордите на Бареков" всяка сутрин са били пред дома му и разболели дъщеря му. След молбите обаче го поканил. "Викам: заповяда! И влезе с колата в гаража. И няма да повярвате, но аз се заклевам - той дойде да ми се извини за това, което са ми причинили тази година", описа срещата Борисов и извинението на Василев за обкръжението на къщата му.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички