Отхвърлиха предложение на Гечев за отлагане на бюджетното гласуване


Отхвърлиха предложение на Гечев за отлагане на бюджетното гласуване
Снимка: БГНЕС

3688

Депутатите Петър Чобанов от ДПС и  Румен Гечев от БСП предложиха днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси да бъде отложено за утре.

На заседанието депутатите трябва да гласуват на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), бюджета на НЗОК и държавния бюджет за 2016 г. Мотивите на двамата депутати за отлагане на заседанието бяха, че не са получили мотиви и становища по предложените проектобюджетите. „Да се отложи заседанието, няма становище от работодатели и социални. Това е скандално. Възразяваме срещу такъв подход. Да се отложи заседанието, да си видим числата и да дойдем утре да гласуваме", поиска от колегите Румен Гечев. Желанието на членовете на БСП и ДПС, обаче не беше уважено от комисията, вследствие на което БСП напуснаха заседанието на бюджетна комисия.

След като напусна залата, Гечев се възмути пред медиите, че депутатите от БСП са получили проекта на бюджет на ДОО 2 минути преди да започне заседанието на комисията, предаде БГНЕС.

„Аз съм член на комисията, нямам никакви материали 2 минути преди започването на заседанието. Десетки пъти предупреждавах-дайте ни материалите като на бели хора, за да може да седнем с експерти, да направим сметки, да видим какво е. Това, което става тук, е атентат срещу демокрацията в България-без материали започва обсъждане на бюджет. 10 млрд. лв. за ДОО, 35 млрд. лв. общо бюджет приходи и разходи, с които се започва заседание, което е предрешено”, категоричен бе Гечев. Той нарече останалите членове на ресорната комисия „фигуранти”. „Те са си решили, гласуват си. Няма такава страна в Европа. Хората дават материалите с дни преди това, сяда се с експерти, правят се сметки, гледат се становище на работодателски организации, синдикати-тук няма нищо. Това е абсолютно скандално”, заяви депутатът от левицата.

Според него и приемането на трите бюджета на първо четене в комисия е било абсолютен рекорд- „за 2 часа и половин приеха 35 млрд. лв”. Гечев посочи, че това е нечувано за европейската практика. „Това е пълен цирк, това не е бюджет. Тук управляващите ни диктуват какво да приемем и какво не. Аз не искам да участвам като фигурант в тези обсъждания. Това е демонстрация на сила, това вече на нищо не прилича, не знам какво им става на колегите. Такова първо четене на бюджет в Европа-няма. От ГЕРБ не се изказваха на първо четене, не защитиха позициите си. Те гледат на парламента като на някакъв параван, каквото влезе вътре, гласуват си го и няма никакво значение какво е мнението на останалите колеги”, убеден е депутатът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички