Парите, които напускат България, са повече от чуждите инвестиции


Парите, които напускат България, са повече от чуждите инвестиции
Снимка: Thinkstock

3141

Положението с преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас продължава да се влошава. Сумата на задграничните капитали, вложени в България през януари-март, е с над 200 млн. евро по-малка в сравнение с преди година. А най-лошата новина е, че за първите три месеца инвестициите са отрицателни - тоест напусналите страната пари са повече от влезлите. Това показват данните на БНБ, публикувани вчера, според които ПЧИ за първата четвърт на годината са минус 106 млн. евро.

От централната банка припомнят, че това не са окончателни данни и ще има опресняване, пише в. "Сега".

Резултатът едва ли е изненада. България не може да се измъкне от лошата си слава на държава с ширеща се корупция и прекалена бюрокрация, а това напоследък е гарнирано с недостиг на работна ръка и с политическа нестабилност.

В предишни години още в началните месеци в страната ни влизаха капиталовложения за стотици милиони евро. Сега за януари-март реинвестираната печалба е само 18.1 млн. евро, а новите инвестиции в предприятия и в придобиване на имоти са още по-невзрачна сума - едва 9.1 млн. евро.

Статистиката на централната банка третира като инвестиции и заемите, които си предоставят помежду си български предприятия и техните компании майки от други страни. Когато наше дружество погаси или даде заем на фирмата майка, БНБ отчита това като отлив на капитали. По тази причина по перото "дългови инструменти" БНБ отчита отрицателен резултат - минус 133 млн. евро.

На фона на тези мрачни данни шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев остава оптимист. Наскоро той обясни, че през 2017 г. се очаква у нас да влязат най-малко 200 млн. евро само от чуждестранни компании, които са поискали да бъдат сертифицирани от БАИ, за да ползват облекчения като важни инвеститори.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички