Парламентът подкрепи създаването на Фискален съвет


Парламентът подкрепи създаването на Фискален съвет
Снимка: БГНЕС

1388

Депутатите одобриха Закона за фискалния съвет и корективни механизми на първо четене, чрез който се създава на Фискален съвет. Законът е внесен от Министерски съвет и бе одобрен със 116 гласа „за”, 1 „въздържал се”, нямаше гласували „против”, предаде "Фокус".

В така приетите текстове се предвижда създаването на Фискален съвет като независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Той има за цел независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси; повишаване качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии; повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната.

Фискалният съвет ще наблюдава спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси, които се отнасят за Сектор „Държавно управление“ и за Консолидираната фискална програма. Ще изготвя и мотивирано становище и препоръки относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите в срок до десет дни от публикуването им на интернет страницата на Министерството на финансите.

Институцията ще изготвя мотивирано становище и препоръки по законопроекта за държавния бюджет, по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, по законопроектите за тяхното изменение и допълнение, по проектите на средносрочна бюджетна прогноза, както и на други стратегически документи на правителството, които имат отношение към спазването на числовите фискални правила по т. 1, в рамките на процедурата по съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички