Партиите ще връщат над 14 млн. лева надвзети субсидии


Партиите ще връщат над 14 млн. лева надвзети субсидии
Снимка: БГНЕС

3112

Партиите трябва да върнат 14,4 млн. лева надвзети партийни субсидии за периода от 26 май 2016 до 31 март 2019 г. Това показват изчисления на Министерство на финансите.

От таблицата, публикувана на сайта на финансовото ведомство става ясно, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лв., „Национален фронт за спасение на България“ пък ще връща 541 хил. лв., а „Атака“ - 539 хил. лв. ВМРО ще трябва да върнат към държавния бюджет 508 хил. лв.

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писма до политическите партии, получили държавни субсидии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане - разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер. В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии, съобщиха от пресцентъра на ведомството,

В случай, че партия, включително от състава на коалиция, която получава държавна субсидия, не върне доброволно разликата до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г., разликата ще бъде възстановена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена седемдесет на сто от сумата, която трябва да ѝ бъде отпусната като втора част на субсидията за 2019 г., съответно петдесет на сто от сумата, която трябва да й бъде предоставена от всяка следваща част на субсидията в рамките до една година от влизането в сила на закона.

При недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г. Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, следва да върне разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер до 31 декември 2020 година.

След изтичането на посочения законов срок – 31 декември 2020 г., средствата, които не са върнати в централния бюджет доброволно, подлежат на събиране по общия ред.

От ГЕРБ веднага се похвалиха, че те първи са върнали надвзетите средства.

"Политическа партия ГЕРБ първа възстанови надвзетите средства от партийната си субсидия. Това се случи днес след като бяха обнародвани в Държавен вестник промените в Закона за политическите партии и Министерството на финансите публикува информацията за сумите, които подлежат на доброволно възстановяване по централния бюджет от страна на политическите партии и коалиции. По разпореждане на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов партията преведе по сметката на финансовото ведомство в БНБ цялата дължима сума", съобщиха от партията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички