Павлова: Засега няма да има санкции за сгради без технически паспорт


Павлова: Засега няма да има санкции за сгради без технически паспорт
Снимка: БГНЕС

1879

Много по-строги правила, санкции и правомощия са необходими за етажната собственост. Не може един съсед, който живее на първия етаж и не ползва асансьор да не плаща за него, или да казва, че на него покривът не му тече. Това коментира регионалният министър Лиляна Павлова на форум за енергийната ефективност, предаде БГНЕС.

Регионалният министър счита още, че етажната собственост трябва да има много по-активна роля с права, но и задължения.

Павлова уточни, че първоначално финансирането за саниране е безвъзмездното, но след това поетапно ще се въвежда собствено участие на собствениците и съфинансиране напред в годините. "Нататък във времето, когато успеем да покрием добър процент от сградния фонд и като конструктивна устойчивост и енергийна ефективност не би следвало да е възможно частичното саниране. Кръпките, които виждаме по сградите, трябва да бъдат забранени, защото освен че загрозяват сградата, утежняват и конструкцията понякога", заяви тя.

Тя увери, че санирането на панелките не е предизборен трик. "Това е част от управленската ни 4-годишна програма. 1004 сгради имат договор с ББР и първите 3 ще бъдат готови за строителните работи до юни и ще са в Благоевград", добави регионалният министър.

Павлова посочи, че засега няма да има санкции за липса на технически паспорт за сградите. "Тези сгради, които имат технически паспорт ще трябва да прилагат неотложните мерки. Тогава може да се мисли за санкции. На този етап не мислим, че със санкции ще помогнем на процеса. Трябва да стимулираме, да осъзнаят колко е важно и от конструктивна, и от енергийна гледна точка", каза тя.

Павлова потвърди тезата на френския посланик дьо Кабан, който посочи, че е много важно хората да виждат един от друг и да санират сградите си, тъй като 95% от сградния фонд у нас е частен. Всичко това, според Павлова, води до по-високи сметки, когато сградата не е енергийно ефективна. "35% от сградния фонд в Европа е остарял, в България този процент е 3 пъти по-голям. 1,120 млн. са домакинствата в България, които живеят е многофамилни сгради. От тях 700 000 са панелните сгради, които са най-остарели и неефективни, защото са строени 70-те години на миналия век. Преди да ги направим енергийно ефективно трябва да се убедим, че са и конструктивно устойчиви", каза тя.

Тя обобщи свършеното по програмата до тук като изброи, че 50 сгради са направени, в момента се реализират 180 сгради с европейско финансиране, има 1000 сгради, одобрени по линия на програмата. "До момента с програмата за регионално развитие финансирахме над 1500 училища и детски градини за енергийна ефективност и има огромен процент спестяване на разходите. Продължаваме инвестициите за енергийна ефективност и в промишлените сгради по програмата за конкурентоспособност", допълни Лиляна Павлова.

Въпреки това тя алармира, че има и лоши ученици, като например община Сопот, в която има обявена тръжна процедура за около 16 млн. лв. за всички сгради, цялото проектиране и строителство да бъде дадено на една фирма. "Това е крайно недопустимо по програмата. Има и други общини, като нея, но не чак в такъв мащаб. До есента се надявам, че първите сгради за саниране е са готови", каза тя.

Павлова коментира още, че затварянето на толкова големи участъци за ремонт от АМ "Тракия" се налага, за да може да се отворят платната, които ще са готови на 1 юли. "Единственото, което няма да можем да отворим след 1 юли за движение са големите виадукти и мостовете. Не се мисли за денонощен режим на работа там, защото има правила за работниците и тяхното работно време. Това, което сме предвидили, екипите не работят през нощта, но работят събота и неделя, което е извънреден труд, който ние заплащаме", допълни Павлова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички