Пазарлъкът между партиите - некрасивата истина във втората стенограма за КТБ


Пазарлъкът между партиите - некрасивата истина във втората стенограма за КТБ
Снимка: БГНЕС

2642

Най-важното е нелицеприятната истина как се вземат решения, как се планират и укриват измамите и как се подвеждат хиляди граждани. Пазарлъкът между партиите е една от най-некрасивите истини във втората стенограма за КТБ. Това заяви Вера Ахундова, която е съпредседател на организацията "Ние, гражданите", създадена заради затварянето и фалита на КТБ.

Бившият секретар на Росен Плевнелиев Румяна Коларова подчерта, че на такъв тип срещи не се вземат решения, а се правят само консултации. Тя посочи и, че явно е изтекла много информация от първото заседание при президента – на 29 юни, 2014 година, т.е. още преди тази стенограма да бъде разсекретена.

Не съм съгласна, решението е взето категорично – да не се изпълни препоръка на Европейската комисия да се спасяват гражданите, а се дискутира ликвидация, възрази Ахундова. Тя визира решението да не бъдат обезпечавани влогове на стойност над 100 000 евро, което по закон не може да стане. Казусът КТБ е еманация, картината на корумпираната олигархична власт в тази държава, каза Ахундова пред bTV.

Убедена съм, че през 90-те години бяха извършени много по-големи грабежи. Не казвам, че трябва да забравим КТБ, но решението на заседанието от 14 юли, 2014 година се обсъжда в рамките на специален закон само за КТБ, което е абсурд, отвърна Коларова. Има по-важна тема – какво стана с кредитите от КТБ, с парите от КТБ, защото това може да бъде разбрано, добави бившият секретар на президента Росен Плевнелиев. Престъплението е, че шест месеца се позволява всичко да изтече от банката и партиите се договарят за това, та като влязат синдиците след половин година да не е останало нищо, заяви Ахундова. Коларова обаче счита, че "поставянето на параван" не е станало на съвета при президента.

Темата на Консултативния съвет при президента е да не се върне държавата икономически и политически 15 години назад, смята Румяна Коларова. Според Коларова тепърва ще има още разсекретявания на стенограми относно аферата "КТБ".

Коя е Вера Ахундова

Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил” Рауф Ахундов. То е всъщност наследник на създаденото през 1971 година от държавата предприятие „Рила Стил”. Преди време в The New York Times се появява статия за това какъв депозит има предприятието в КТБ – 2 млн. долара. През 2013 година Вера Ахундова е обявена за агент на Държавна сигурност, като ръководител на предприятие с непогасени кредити към фалиралата през 90-те години на миналия век Минералбанк и към ЦКБ. Става въпрос за „Плама Плевен”, където Ахундова е била член на Съвета на директорите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички