План сметката за сметта в София се увеличава с 26 млн. лева


План сметката за сметта в София се увеличава с 26 млн. лева
Снимка:

2340

Приетата план сметка за сметта и поддържането на чистотата ще ни позволи да увеличим миенето на улиците, което е важно за чистотата на въздуха. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет, предаде БГНЕС.

План сметката за сметта се увеличава с 26 млн. лв., като по този начин стават малко над 173 млн.лв. Според Фандъкова, ще бъдат увеличени средствата за поддържане на междублоковите пространства, продължаваме и с инвестициите в екологична сигурност, каквато е рекултивацията на старите депа. Дебатът около план сметката продължи над два часа и предизвика сериозни спорове като единствено ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт подкрепиха план- сметката.

В рамките да дебатите се чуха и много стари политически аргументи от годините, когато темата за отпадъците, според кмета, е била използвана единствено с политически цели. Тази година е приключена и документацията на Завода за отпадъци, финансиран с над 84% евросредства. Продължава работата и по инсталацията за RDF, заяви Фандъкова. Тя посочи също, че контролът по почистването е завишен и има сериозни санкции за фирмите при неизпълнение.

Калоян Паргов, по време на обсъждането на план-сметката, внесе искане такса смет да бъде намалена с 0.05 процентни промила от 1.6 промила за битовите потребители и с 0.01 промил от 0.10 промила за предприятията.

Предложението му не беше одобрено от съветниците след гласуването. "Столична община е длъжник на софиянци. Общината дължи това намаление на такса смет, което е минимално", заяви той.

По думите му 187 млн.лв. планирани приходи и 173 млн.лв., а миналата година са били 152 млн.лв., виждаме, че има един луфт, който може да се компенсира с това намаление, защото не получихме смислен отговор на това къде отива тази дупка от 120 млн.лв., колкото повече е събирала общината за последните четири години, обясни Паргов.

Според него това е дало основание това намаление на такса смет на бъде направено в тази година, когато има и тежък национален бюджет. Паргов смята, че това няма да намали състоятелността и дейностите за чистота за тази година.

Това, което трябва да знаят софиянци е, че не е ясно кога ще идва инсталация за RDF горене в столичната топлофикация, която да облекчи и разходите на столичната топлофикация, която е в технически фалит.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички