По-евтина вода за бедните, разликата ще се поема от бюджета


По-евтина вода за бедните, разликата ще се поема от бюджета
Снимка: Thinkstock

3605

Месечни количества от 1.5 куб.м вода на човек на цена от 1 лв. и монтирането на безплатни водомери за социално слабите предвижда Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Разликата ще се поема от държавния бюджет. Конкретни изчисления колко точно ще струва това не са посочени.

Вчера ведомството на Николай Нанков публикува за обществено обсъждане предложенията си за части от изцяло нов Закон за водите и канализацията. Целта според министерството е да се отпуши възможността за субсидиране на ВиК сектора през еврофондовете, пише в. "Сега".

Изчисленията на експертите показват, че 50 литра вода на човек дневно са минималното количество за ползване. Това прави 1.5 куб. м месечно. Бедните българи, които ще бъдат определяни от Агенцията за социално подпомагане, ще плащат по 1 лев за един кубик. Разликата до реалната цена ще се покрива от бюджета чрез специален фонд. В някои области на страната в момента цената на водата надхвърля 3 лева на кубик. Фондът ще се пълни от нова такса "солидарност" в размер на 10 ст. за всеки кубик вода, която ще се плаща от всички потребители.

Идеята за подобна такса бе анонсирана в края на миналата година от зам. регионалния министър Малина Крумова. Тя трябва да влезе в новия тарифен модел, който ще бъде разписан в стратегията за водния сектор. Натрупаните пари във фонда ще се използват не само за подпомагане на бедните, но и за инвестиции във ВиК мрежата на региони като Добрич и Разград.

Предложенията на регионалното министерство предвиждат още социално слабите, които нямат водомери, да получат безплатни измервателни уреди, за да може да се засича точното потребление. Уредите ще се монтират от съответните водни оператори, а парите за тях също ще идват от новия фонд. Проверката за техническата им изправност също ще се плаща от фонда. Проблемът с липсата на водомери е огромен, особено в част от ромските квартали. В ромската част от столичния кв. "Филиповци" например едва 3% от жителите разполагат с измервателни уреди.

Новият Закон за водите ще урежда стопанисването, поддържането и работата на ВиК системите, както и предоставянето на "водни" услуги. Възражда се една стара идея - за разделянето на енергийния регулатор на две - за ток, газ и отделен - за вода.

Експертни разчети показват, че ВиК секторът се нуждае от около 12 млрд. лв., за да догони евроизискванията. До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лв. от европарите - главно по "Околна среда" и от Програмата за развитие на селските райони. Дупката от 8 млрд. лв. трябва да се запълни, а един от вариантите за това е именно бъдещата такса "солидарност".

От енергийния регулатор признават, че на фона на изсипаните досега пари във водния сектор ситуацията продължава да е трагична. България остава лидер в ЕС по загуби на вода. Над 60% от нея се губи по мрежата, а авариите във ВиК не са намалели кой знае колко.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички