Подготвя се нов закон за ипотечните кредити


Подготвя се нов закон за ипотечните кредити
Снимка: iStock/Guliver

3367

Нов закон ще регулира отпускането на ипотечните кредити. Очаква се това да се случи от средата на март. Проектът вече беше одобрен от Министерския съвет, предстои разглеждането му в Народното събрание.

Документът пренася европейските практики в този тип кредитиране и регламентира дейността на кредитните консултанти, коментира Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги пред БНР.

"Предвижда се регистрация и някаква форма на лицензиране или по-скоро на регистриране на кредитните консултанти, тоест, хората , които да ви дадат съвет за кредит. Но той има ли информацията? Не! Регламентира се по-скоро един търговски пътник. При сключването на договора няма да ви помага със сигурност и не може, дори и да иска. Отнета му е тази възможност. Може да консултира в коя банка и какви условия ще ви дадат", заяви той.

Според Кендов новият проект не дава по-добра защита на потребителя. Запазва възможността на банките да променят лихвите по кредита, но в зависимост от основните лихвени индекси. Няма да се плаща лихва "предсрочно погасяване" след първата година. А кредитоискателите ще имат срок от 14 дни, за да обмислят параметрите по кредита.

Ще отпаднат и годишните такси по обслужване на кредита, ако банката не ги преименува. И отново, до погасяването на ипотеката кредитополучателят ще задлъжнява с цялото имущество, с което разполага.

Разбира се, ще имаме и другия избор - на ограничена отговорност, но при много по-тежки условия, предупреждава Васил Кендов.

"Банката е длъжна да предложи два типа договор - един, в който ти оставаш ограничено отговорен, т.е. до размера на имота и договор, при който си неограничено отговорен, т.е. отговаряш с цялото си имущество, включително с апартамента, който си заложил и с всичко останало, което имаш, както е до момента", допълни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички