Помощите за Хитрино вече са 32 млн. лева


Помощите за Хитрино вече са 32 млн. лева
Снимка: МВР

2086

Жестокият жп инцидент в шуменското с. Хитрино в събота призори, при който загинаха 7 души, а 29 бяха ранени, породи невиждана досега съпричастност от страна на частни дарители и институции. Само за 6 дни правителството и Европейската комисия отпуснаха целево 30 млн. лв., а граждани, фирми дариха още близо 1.7 млн. лв. Политически партии обещаха около 170 хил. лв. Така общата сума ще достигне 32.44 млн. лв. Солидарността с проблемите на Хитрино надмина обществената и политическата реакция при всички досегашни бедствия и аварии. Борисов отказа предложението на унгарския премиер Виктор Орбан Унгария да финансира изграждането на нови къщи в изпепеленото село. Орбан предлагаше и конкретна финансова помощ за семействата. България е отказала помощ и от Турция и Израел, съобщи пресслужбата на МС. Борисов уверил, че България ще се справи сама с щетите.

Правителството отпусна 10 млн. лв. в понеделник, като премиерът Бойко Борисов обясни, че отиват директно за жителите на селото, а жп инфраструктурата ще се ремонтира с европейски пари. "5 млн. лв. ще отидат в община Хитрино, за да може при първа възможност веднага да стартира разчистването на селото. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората. Другите 5 млн. лв. отиват в социалното министерство - фонд "Социална закрила", за покриване на разходи за лекарства, храна и лечение на пострадалите, изграждане на изпочупените домове", каза премиерът. Според плана за бедствия 292 семейства получиха еднократна помощ от 325 лв. от правителството

Европейската комисия реагира бързо и разреши 20 млн. лв. от Програмата за развитие на селските региони да се изразходват целево за Хитрино. В четвъртък земеделското министерство съобщи, че заявления за подпомагане на община Хитрино ще се приемат от 16 януари до 16 март. Кметството ще може да кандидатства за строителство, реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, общински пътища и сгради. То ще може да подаде заявление за ремонт и обзавеждане на училището и детската градина. Още 606.7 хил. лв. ще бъдат отпуснати от регионалното министерство за водопровода в селото.

Българският червен кръст вчера отбеляза, че е набрана рекордна сума от частни дарители - 1 474 994 лв. към 10 ч. на 15 декември. От sms-и са се натрупали 985 927 лв., а по откритата банкова сметка - 477 267.95 лв. Средствата ще бъдат управлявани от обществен съвет, който в момента се сформира. Негов председател ще е омбудсманът Мая Манолова. "Ще участват председателят на БЧК Христо Григоров, хора от областната управа, НАП, неправителствени организации, сдружението на общините, строителната камара, Сметната палата, журналисти от централни медии, както и кметът, който е добре запознат с жителите", обясни говорителят на БЧК Гинка Луджева за "Сега". Парите ще се разпределят едва когато съветът влезе в селото и направи оценка на щетите и на нуждите на хората. Общественият съвет трябва да разполага с подробен поименен списък на пострадалите хора и да е наясно с нуждите им. Обучени екипи на БЧК ще изготвят този списък и ще направят оценката на помощта, която им е необходима. Освен личните огледи, служителите на Червения кръст ще провеждат интервюта и анкети в селото. Оценката на щетите по сградите и покъщнината ще се прави от държавна комисия.

БЧК съобщи, че предоставя храна на местните хора, пожарникарите и полицаите - готвело се в кризисния център. Много търговски вериги и производители от региона са дарили храна. На евакуираните ще бъдат предоставени 800 големи хранителни пакета от европейската програма за храни за социално слаби.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обяви, че също прави дарителска кампания и е сформирал местен обществен съвет. "Взехме решение от днес да започнем да храним цялото населението на селото", обясни той в четвъртък. "От днес нататък ще конкретизираме всеки случай според нуждата - кой колко е болен, какво лечение предстои, колко е социално слаб, от какво и колко има нужда. Взехме решение от днес да започнем да храним цялото населението на Хитрино, доколкото успеем да ги открием къде са", обясни той и допълни, че жителите са разпилени в цялата област. "Днес сме поръчали с решение на Обществения съвет 150 готови пакети. Ще видим дали са много или малко, раздаването им ще покаже каква ще е нуждата за утре", поясни кметът. Той отчете, че в общинската сметка в помощ на пострадалите от взрива са се събрали от дарения 178 853 лв. На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв., на пострадалите, постъпили в болница, по 500 лв.

С безвъзмездна помощ ще се включи и Строителната камара - тя ще построи 11 къщи безплатно. ГЕРБ обяви, че ще даде 50 000 лв. за изграждане на къща. БСП ще дари 40 000 лв. от заплатите на 38-членната си парламентарна група, съобщи председателят на партията Корнелия Нинова. От ДПС информираха, че ще дарят целите заплати на 30-те си депутати, както и на евродепутатите. Парите щели да бъдат преведени директно от счетоводството и въобще нямало да стигат до сметките на народните представители през този месец. От партията не можаха да посочат конкретна сума, но според парламентарния правилник депутатите получават като основна заплата 3 средни заплати в обществения сектор. Това прави три по 973 лв., или 2919 лв. Умножено по 30 депутати това прави 87 570 лв.

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи обясни пред "Фокус", че близките на починалите и пострадалите могат да претендират за обезщетения от застраховката "Обща гражданска отговорност", която задължително се прави от всяка влакова композиция. За целта обаче трябва да е приключило разследването и да се знае кой е виновният - частна фирма или жп компанията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички