При 13 застрахователни дружества са установени дефицити


При 13 застрахователни дружества са установени дефицити
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4543

Комсията за финансов надзор (КФН) оповести резултатите от стрес тестовете на застрахователните дружества и презастрахователите.

Според заключението към 30 юни, 2016 година, при 13 застрахователни дружества е имало недостиг по отношение на изискването за платежоспособност (КИП) и/или по отношение на обобщеното минимално капиталово изискване (МКИ). Дефицитът в общата сума при МКИ е бил 25 млн. лв., а в общата сума при КИП – 50 млн. лв. Според експертите обаче тези дефицити са сравнително ниски по отношение на капиталовите изисквания и допустимите собствени средства в застрахователния сектор – агрегираното капиталово изискване е в размер на 1,2 млрд. лв., а агрегираните допустими собствени средства, които да покрият изискването – 1,9 млрд. лв.

КФН съобщава, че от 13-те дружества с дефицит, 7 вече са предприели мерки да го покрият. Друга част от останалите дружества също предприеха действия, които са довели до засилване на тяхната капиталова база, въпреки че това все още не е напълно достатъчно, подчертават от КФН. Предвид резултатите от мерките, към настоящия момент дефицитът по КИП е стеснен до 17 милиона лева, а дефицитът по МКИ - до 22 милиона лева.

КФН обаче предупреждава, че ще наложи мерки за 5 застрахователя, които съвместно имат пазарен дял от 1,49% в премийния приход на пазара. Тези 5 предприятия ще имат 3 месеца, за да повишат собствените си средства за покриване на минималното капиталово изискване, както и още три месеца, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност. Два застрахователя ще трябва да представят доклади за напредъка на КФН, определящи предприетите мерки и постигнатия напредък за покриване на капиталовото изискване за платежоспособност до края на 2017 година

Рискове пред пазара на застрахователите

Предварителните резултати показват, че от всички сценарии за пазарен стрес тестването на неблагоприятните условия на глобално ниво има най-значително въздействие върху агрегираните собствени средства. Този сценарий имаше неблагоприятно въздействие върху общия баланс на участниците в стрес теста в рамките на 15.8 % (313 млн. лв.) от общото превишение на активите над пасивите. Стрес сценарият с недостиг на резервите показа резултат от 14% обезценяване на собствените средства.

Прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите се проведоха в периода от 15 юли 2016 г. до края на януари 2017 г. Данните за резултатите от прегледите на застрахователи/презастрахователи и на пенсионните фондове са предоставени от независимите външни експерти и обобщени от международната консултантска компания "Регионален консорциум Ърнст & Янг".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички