Приеха окончателно бюджетите на вътрешното и военното министерства


Приеха окончателно бюджетите на вътрешното и военното министерства
Снимка: БГНЕС

2194

Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене. „За“ бюджета на отбраната гласуваха 79 народни представители, „против“ - 17, „въздържали се“ – 20, с което бе приет.

Разходите на отбраната са 1 080 267 хил. лв. Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78,08 милиона лева, но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация.

Парите за кораби и самолети ще дойдат от централния бюджет.

Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджетът на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Бяха отхвърлени и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ за увеличаване на приходите на Министерство на отбраната.

В рамките на дебата Андреев посочи, че не е нормално, ако искаме да развиваме модерен сектор за сигурност, да инвестираме по архаичен начин. Той обърна внимание, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България.

По отношение на предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.-председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията вече дразни.

По думите му в Министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част.

По време на днешното заседание депутатите приеха и бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Приходите, помощите и даренията на МВР са 170 378 хил. лв. Разходите на министерството са 1 233 600 хил. лв.

И тук депутатите не подкрепиха предложение на Андреев да се намали бюджета на Държавна агенция „Технически операции“ с 4, 298 млн. лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички