Приходите от данък "уикенд" не са особено големи


Приходите от данък "уикенд" не са особено големи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3610

Условно приходите от данък "уикенд" от февруари до края на юни са в размер на 5,2 млн. лева. Tова заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол (15 юли).

Според финансовия министър постигнатият ефект от дебата покрай данък "уикенд" е значителното подобряване на разбирането, че наличието на регистрацията по Закона за ДДС на едно лице не означава категорично наличие на правене на покупки с 20% по-евтино. Горанов посъветва бизнеса, ако не иска да е в хипотеза, при която се затруднява неговата отчетност, да не ползва за лични нужди фирмени коли. Той посочи и, че сме станали свидетели на прехвърляне на активи - особено превозни средства, от техните номинални собственици на реалните им ползватели - физическите лица.

Финансовият министър отговори на въпрос на депутата от "Народен съюз" Георги Ковачев.  "Националната агенция за приходите излезе с твърде детайлни и объркващи указания по темата, заради които не стана ясно колко е общата дължима данъчно-осигурителна тежест върху това лично ползване. Нямаше и пълна яснота за параметрите при извършване на корекциите на ползването на данъчен кредит за активи, придобити преди 2016г. и ползвани за лични нужди в този предходен период”, заяви Ковачев. Той припомни на Горанов, че министърът е очаквал „най-малко 100 милиона“ да влязат в държавната хазна т.е. средно по 8,3 млн. лева месечно от този данък.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички