Проблемните кредити ще надминат 20% през тази година


Проблемните кредити ще надминат 20% през тази година
Снимка: Thinkstock

1067

Лошите и преструктурираните заеми в България тази година ще достигнат 20.7%, като увеличението спрямо миналата ще е с почти 2 на сто. Причината е във фалита на КТБ, а не в реално влошаване на съотношението между редовни и необслужвани кредити. Това показва прогнозата на "УниКредит" за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представена във Виена, съобщава в."Сега".

Според Джани Франко Папа, заместник генерален мениджър на "УниКредит", ръстът на проблемните кредити е вследствие на преизчисления заради изваждането на данните за КТБ от статистиката. "Сега Централната ви банка е по-прецизна в оценките на проблемните кредити", обясни той, като допълни, че нарастването на лошите кредити е вид прочистване на системата. Самите банки също са станали по-стриктни след случилото се с КТБ, смятат експерти.

На практика през 2015 г. страната ни ще се нареди на 4-то място по проблемни заеми в ЦИЕ след Украйна с 34%, Сърбия с 23% и Русия с 21%. Според Папа обаче, като се изключи ефектът "КТБ", нивото на лошите кредити у нас е напълно съпоставимо с останалите страни от ЦИЕ. Преди да бъде поставена под специален надзор, банката на Цветан Василев рапортуваше изключително нисък процент на просрочените вземания в отчетите си към БНБ. Миналия месец за първи път централната ни банка обяви статистика за банковата система (за ноември), в която не фигурираше КТБ заради отнемането на лиценза й.

Допълнително влошаване на картината може да се получи през следващите години заради предстоящите проверки на балансите на българските банки от външни консултанти. Ако те приложат особено високи критерии за оценка, може да се окаже, че нивата на необслужваните заеми са още по-високи. В някои страни от еврозоната такива проверки са довели до корекция на дела на лошите кредити нагоре с 18%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички