Проф. Дуранкев: Бюджет 2016 е твърде оптимистичен


Проф. Дуранкев: Бюджет 2016 е твърде оптимистичен
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1872

Следващата година ще бъде рискова за икономиката на България. Това прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев пред "Фокус". 

Според него бюджетът за 2016 г. е твърде оптимистичен и не отчита рисковете пред икономиката ни. „Рисковете пред икономиката са с едно нарастващо темпо и, откъдето и да погледнем, тези рискове се увеличават. Първо, пред България се очертава един дефицит на работна сила и то на качествена работна сила. България демографски продължава да се оголва и ще се оголва и през следващата година. Вторият риск, който е пред нашата икономика, е това, че развитите европейски страни настояват бежанците да остават в първата страна по пристигане, т.е. в Гърция, България и Италия. И оттук натам може да се очаква едно нарастване на разходната част, на разходите в държавия бюджет“, каза още проф. Дуранкев.

По думите му приходите в проектобюджета са подценени, докато разходите по-скоро са надценени. В България е много голям делът на сивия сектор, който действително намалява приходите на бюджета, допълни икономистът.

Проф. Дуранкев каза още, че през следващата година от съществено значение ще бъде управлението на еврофондовете. Решението за промени в сектор „Сигурност“, което беше предложено, не беше добро и ще има заразителен ефект и към останалите сфери, тъй като работещите в здравеопазването и образованието също заслужават допълнителни финансови средства и облаги, коментира икономистът. „Необходимо е повишаване на потреблението, а не орязване на бюджети”, каза още проф. Боян Дуранкев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички