Прокуратурата все пак смята, че обвинението за КТБ ще се изчете за по-малко от 500 часа


Прокуратурата все пак смята, че обвинението за КТБ ще се изчете за по-малко от 500 часа
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2445

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо. Това коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, след като му беше посочено, че предвид вчерашното заседание четенето на резюмето на обвинителния акт по делото за КТБ ще отнеме 500 часа. Това развитие беше предвидено от икономиста Георги Готев още преди около година.

По думите на Гешев практиката била да се чете целият обвинителен акт, а след промяна в закона се четяло само заключението. Това сега (бел. ред. – да се чете резюме от 5000 страници) е желание на адвокатите на защитата – за да забравят свидетелите, имат интерес от това нещо, имат право, защото законът им го позволява, каза прокурорът и веднага добави, че такова нещо нямало да се случи никога в друга държава в ЕС и ако на някой "колега-прокурор" му се каже, той нямало да разбере. Можеше сега да разпитваме свидетели, заяви Гешев пред Нова телевизия.

Относно тезата на защитата по делото, че прокуратурата ще направи свидетелите по процеса "защитени" и така ще се избегне разпит в съдебна зала, Гешев отвърна, че това е „адвокатска пропаганда”. Защитен свидетел може да се яви в съдебна зала и да бъде разпитан. Анонимен свидетел – тук не са анонимни, се разпитва по друга процедура. Ако бяхме искали, щяхме да направим свидетелите анонимни, три години имахме, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Чрез закона на САЩ "Магнитски" се иска да бъде защитен Цветан Василев и да не бъде екстрадиран от Сърбия, защото е "политически преследван", смята Гешев, визирайки изказване на адвоката на Василев Константин Симеонов.

Цветан Василев разполага "с имуществото и парите" от КТБ – 4,9 млрд. лева, но през фирми, които се контролират формално от други хора, а Василев контролира тези хора. Прокуратурата е проследила всичко и това можем да го докажем пред съда – това е притеснението на защитата, убеден е Гешев. Говорим за десетки лица, за които се твърди, че са получавали безотчетно пари от Василев през КТБ – ние имаме 20 случая, добави прокурорът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички