Първанов хвърля оставка заради подкрепата на АБВ за дълга


Първанов хвърля оставка заради подкрепата на АБВ за дълга
Снимка: БГНЕС

1769

След като вчера парламентът прие взимането на нов заем в размер на 16 млрд.лв. с получена в последния момент подкрепа от АВБ и ДПС, реакциите не закъсняха.

Гласуването на депутатите от Парламентарната група на АБВ в подкрепа на тегленето на дълга в пленарна зала е политическа грешка. Ще подам оставката си на първото заседание на Националния съвет на партията. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия по повод тоталния обрат в позицията на партията му. Първанов заяви, че иска да се извини на избирателите. 

Той изрази съжаление, че Парламентарната група е била единна в подкрепата си. Защото това става за нещо, което трябва да бъде поставено под съмнение. Първанов подчерта, че няма категорично договорки. Вчера са се чували непрекъснато по телефона.

За гласуването на ДПС Първанов напомни, че той бил "очертал една тенденция на сближаване на ДПС и ГЕРБ". Може би това обещание, което прозвуча от министър Горанов за спестени 2 млрд. лв. е било да осигури алиби и на ДПС да подкрепи дълга", смята той.

Познавам ГЕРБ и съм убеден, че пълният размер на тези средства ще бъдат изтеглени. Притеснява ни обемът, притесняват ни дефицитите. Сега ни се казва, че ще излезе Горанов да ни очертае параметрите на инвестициите. Това трябваше да стане преди гласуването. Трябва да има инвестиционен фонд, средствата трябва да отиват за осигуряване на работни места, коментира Първанов.

Ние сме силно критични, но конструктивно критични. Затова смятам че още на първото заседание на Националния ни съвет трябва да се подготви пакет от предложения до МС. Оттеглянето на Калфин е крайна мярка, която може да бъде реализирана когато се окаже, че Ивайло Калфин не може да реализира политиката, зад която заставаме, каза лидерът на АБВ.

Подаването си на оставка Първанов приема като сигнал за младите хора. Те трябва да разберат, че моралът в политиката е основно нещо, каза той.

В АБВ не се приема ентусиазирано от това, което казах, призна Първанов и добави,че този акт го дължи и на избирателите. Имам усещането, че е накърнен образът на АБВ като една последователна формация. Сега ние трябва да реабилитираме АБВ като такава последователна формация, подчерта лидерът.

За процесите в лявото пространство Първанов каза, че никога не е мислил за себе си като единствен. По думите му има високомерие в ежедневните отношения на ГЕРБ към коалиционните партньори. За пример той даде и вчерашното говорене на Горанов в трето лице. "Вчера това високомерие прескочи прага. Но това е пирова победа", обяви Първанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички