Работодатели и счетоводители излязоха с конкретни предложения за "данък уикенд"


Работодатели и счетоводители излязоха с конкретни предложения за "данък уикенд"
Снимка: Thinkstock

3177

Асоциацията на индустриалния капитал в България, съвместно с Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и Института на дипломираните експерт – счетоводители (ИДЕС) изпрати писмо с коментари и конкретни предложения за изменение и допълнение на Указанието на НАП за прилагане на промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и правилника за прилагането му (ППЗДДС), съобщиха от АИКБ.

Конкретните предложения са за използването на стоки и услуги за лични нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите - т. нар. „данък уикенд”. Адресати на писмото са председателят на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Менда Стоянова, министърът на финансите Владислав Горанов и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов. Документът е изработен от АИКБ, АССП и ИДЕС след предварително проведени срещи и разговори с представители на отговорните институции. Той съдържа коментари и ясно формулирани предложения за промяна на конкретни текстове.

Както българският закон за ДДС, така и Указанието не са съобразени изцяло с разпоредбите на ДДС Директивата относно дълготрайни активи, стоки или услуги, които се ползват, както за целите на независимата икономическа дейност, така и за т. нар. лична употреба. Допълнително, Указанието, в някои части, не е съобразено и с българския ЗДДС. Накрая, Указанието не дава полезен и систематизиран подход към въпросите на личното потребление и съответно - не дава възможност на задължените лица лесно, правилно и еднакво да определят третирането на подобни дълготрайни активи, стоки и услуги. Намираме Указанието за прекомерно техническо и объркващо, без да дава ясни и конкретни подходи към различни видове активи, както и че не е фокусирано върху даване на полезни отговори на най-разпространените бизнес случаи.

Следва максимално бързо да се предприемат действия българският ЗДДС да бъде съобразен с Директивата във всички аспекти, имащи отношение към използването на активи за частична лична употреба. Считаме че Указанието следва да бъде оттеглено и да бъде заместено с друго, което да бъде съобразено със закона и да дава ясни правила, подпомагащи фирмите при прилагането на закона съобразно конкретната категория активи и особеностите на ситуацията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички