Радан Кънев: Ръководствата на КФН и БНБ трябва да бъдат освободени


Радан Кънев: Ръководствата на КФН и БНБ трябва да бъдат освободени
Снимка: БГНЕС

1187

Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори. Вместо да градят доверие, Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система. Това заяви от трибуната на Народното събрание съпредседателят на парламенатарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

В декларация от името на парламентарна група той обяви, че когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху Народното събрание.

"Необходимо е еднозначно да поискаме оставката на ръководствата им ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото няма повече да страда от подобна безотговорност", каза Кънев, цитиран от БГНЕС.

През изминалите години БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж, посочи той. Напротив според Реформаторския блок регулаторите са допуснали "системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари".

"За годините на кризата 20 млрд. лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница", посочи лидерът на ДСБ.

Според Реформаторския блок е особено скандално, че КФН е пренебрегнала правомощия си, когато е трябвало да защити обществения интерес, но си е позволила да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, разкрили бездействието на комисията.

"Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на гражданите. Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото няма повече да страда от тяхната безотговорност", призова председателят на ПГ на РБ.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички