Реформатори предлагат "Гражданска отговорност" да се сключва и в интернет


Реформатори предлагат "Гражданска отговорност" да се сключва и в интернет
Снимка: БГНЕС

2806

Депутати от ДБГ от Реформаторите внасят предложения за промени в Кодекса за застраховането. Te искат отпадане на стикерите за „Гражданска отговорност” и щетите да могат да се изплащат и в брой.

Предложения за изменение на новия Кодекс за застраховането на Министерски съвет, който мина на първо четене на 7 октомври 2015 г., внасят народните представители от „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок.

Те предлагат възможност застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите да се сключва и в интернет. Първоначалният текст на законопроекта на МС изключваше такава възможност, с мотив, че не винаги може да се установи идентичността на застрахования автомобил. Затова от РБ предлагат при застраховане в интернет да се сканира талонът на колата.

Реформаторите искат също да отпадне стикерът, с който се доказва сключването на застраховката. Изчислено е, че за 10 години отпечатването на стикери е струвало на гражданите около 50 млн. лева, коментира заместник-председателят на ДБГ и член на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Той обясни, че данни за сключените застраховки се съдържат и в регистър в интернет и наличието на такава полицаите ще могат да видят с проверка в регистъра.

В новия законопроект МС предлага съдебният иск да може да бъде заведен едва след като застрахователят е отказал да изплати претенцията след изтичане на 6 месеца. РБ обаче предлагат отпадането на този срок, тъй като е недопустимо, според тях, едно увредено лице да е принудено да чака 6 месеца за обезщетение. От Блока настояват да остане настоящият принцип – застраховател, който отказва да изплати обезщетение, може веднага да бъде съден от застрахования.

Реформаторите настояват застрахователните обезщетения да се изплащат и в брой, както е до момента. Законопроектът на МС предвижда това да става само по банков път, но според РБ е неприложимо за малките населени места, където няма банки.

Освен това се предлага и намаляване на административната тежест за доверените сервизи, фирми, които отстраняват щети за сметка на застрахователя и са външни изпълнители. Проектът на МС предвижда тези изпълнители да сключват застраховка за професионална отговорност с лимит 5 милиона лева за година, докато от РБ твърдят, че сумата трябва да е пет пъти по-ниска, а именно 1 милион лева за година и 200 хил. лева за увреждане на автомобил. Мотивът на РБ е, че покритие от 5 милиона лева е неоправдано високо с оглед на вероятността да настъпят вреди за толкова голяма сума,а в същото време осигуряването му е твърде скъпо, особено за по-малките сервизи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички