Реформатори спечелиха дело срещу БНБ


Реформатори спечелиха дело срещу БНБ
Снимка: БГНЕС

1956

Спечелихме делото, което бе заведено по жалбата ни във Върховния административен съд срещу отказа на управителя на БНБ за предоставяне на достъп до обществена информация, основно да ни предостави данни за възнагражденията, получени персонално в УС преди фалита на КТБ. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който заедно с колегата си Петър Славов е пуснал жалбата с оплаквания, съобщи БГНЕС.

557 хил. лв. са получени от УС на БНБ за първото полугодие на 2014 г., преди фалита на КТБ, съгласно данните, които имаме, но как са разпределени между 7-те члена на съвета, кой колко е получил индивидуално, запита той. На този въпрос трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда, подчерта Мартин Димитров.

"Какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор преди фалита на КТБ, т.е. как е била оценена неговата работа през тези 6 месеца и колко допълнителни възнаграждения е получил той? За нас ще бъде любопитно, ако се окаже, че той е прибрал добри суми, което означава, че този, който определя сумите е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ, посочи Димитров. За нас това е ключов въпрос и искаме да го изясним", допълни той.

"Интересува ни също имало ли е въобще методика, по която са определяни допълнителните възнаграждения? Методика, която да прави връзка между свършената работа, постигнатите резултати и изплатените средства? Или- ако е нямало методика, то тогава някой еднолично е решавал. На този въпрос също трябва да ни бъде отговорено, съгласно решението на съда", категоричен бе Мартин Димитров.

Той призова БНБ да не "търси нови вартички", а да отговори на въпросите, които са предмет на силен обществен интерес.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички